ειδήσεις

iPhone X: Το Face ID είναι 'όπλο' στα χέρια της αστυνομίας

Η υπηρεσία βιομετρικής αναγνώρισης προσώπου Face ID, με την οποία ξεκλειδώνει το νέο iPhone X είναι ένα από τα νέα χαρακτηριστικά που ενθουσίασαν τους φίλους της Apple. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ωστόσο ότι ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό είναι εκείνο που θα μπορούσε να προδώσει «εύκολα» όλα τα μυστικά και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στις Αρχές... Όπως προειδοποιεί χαρακτηριστικά η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες ACLU, ο μόνος τρόπος για για να είναι κανείς σίγουρος ότι η αστυνομία δεν θα μπορέσει να έχει άμεση πρόσβαση στο iPhone X του είναι... να μη χρησιμοποιήσει καθόλου το Face ID! 
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να υποχρεώσουν τους πολίτες να τους παραδώσουν τους κωδικούς ασφαλείας των κινητών τηλεφώνων τους. Μπορούν όμως να τους υποχρεώσουν να τα ανοίξουν μέσω της υπηρεσίας αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της ACLU, η τρέχουσα οδηγία για την υπηρεσία αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων μπορεί να εφαρμοσθεί αντίστοιχα και στην περίπτωση του Face ID. 
Γεγονός που σημαίνει στην πράξη ότι σε περίπτωση προσαγωγής, σύλληψης ή έρευνας, οι αστυνομικοί θα μπορούν να ζητήσουν από έναν κάτοχο iPhone X να «ξεκλειδώσει» το κινητό του χρησιμοποιώντας τη νέα υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ναι μεν υπάρχει μια «γκρίζα ζώνη» αναφορικά με τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Επισημαίνουν όμως ότι βάσει του αμερικανικού Συντάγματος τα βιομετρικά δεδομένα - όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση τα δαχτυλικά αποτυπώματα αλλά και η αναγνώριση προσώπου - δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ως στοιχεία από την πλευρά των Αρχών. 
Πηγή: thedailybeast.com

About Freegr network

Από το Blogger.