τεχνολογία

Τα πληκτρολόγια τελικά απέκτησαν ΙQ!

Οι συσκευές πληκτρολόγησης δεν είναι πλέον ένα απλό εργαλείο που δέχεται παθητικά τις εντολές του χρήστη τους αλλά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται και εργάζονται και αναμένεται να προσφέρουν ολοένα και πιο σύνθετες υπηρεσίες διευκολύνοντας πολύ τους κατόχους τους.  
Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε πριν από λίγες ημέρες η παρουσίαση ενός νέου εικονικού πληκτρολογίου για συσκευές Android. Το πληκτρολόγιο αυτό μετατρέπει αυτόματα τα greeklish σε ελληνικά. Πρόκειται για το Gboard της Google, που επιτρέπει στους χρήστες να πληκτρολογούν λέξεις χρησιμοποιώντας λατινικούς χαρακτήρες (a-b-c...), οι οποίοι στη συνέχεια σχηματίζονται αυτόματα σε ελληνικούς χαρακτήρες (α-β-γ...). 
Το πληκτρολόγιο αυτό απευθύνεται σε όλους τους έλληνες χρήστες και στους λάτρεις της ελληνικής γλώσσας, ενώ παρέχει λειτουργίες όπως GIFs, emojis και Glide Typing (σχεδίαση της λέξης χωρίς να σηκώσει ο χρήστης το δάχτυλό του), ενώ ενσωματωμένο είναι και το Google Search. 
Τα τελευταία χρόνια τα greeklish, δηλαδή η γραφή ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες, χρησιμοποιούνται ευρέως από μεγάλο αριθμό χρηστών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Google, το νέο αυτό πληκτρολόγιο θα βοηθήσει τους χρήστες να συνεχίσουν να γράφουν στην ελληνική γλώσσα, διατηρώντας τον πολιτισμό και τη γλώσσα της χώρας μας στον ψηφιακό κόσμο. Η Google ανανεώνει ανά τακτά διαστήματα το Gboard για Android, με την υποστήριξη νέων γλωσσών και εργαλείων, στην προσπάθειά της για δημιουργία νέων έξυπνων μηχανισμών για εισαγωγή κειμένου, αυτόματη συμπλήρωση και πρόβλεψη λέξεων σε συσκευές κινητών τηλεφώνων.
Πανέξυπνο
Ο καθηγητής Ζονγκ Λιν Γουάνγκ, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, και οι συνάδελφοί του επισημαίνουν ότι η προστασία μέσω κωδικών είναι ίσως ο πιο κοινός τρόπος με τον οποίο κάποιος μπορεί να ελέγξει το ποιος έχει πρόσβαση στον υπολογιστή του. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις υποθέσεις κυβερνοεπιθέσεων και hacking που βλέπουν τακτικά πλέον το φως της δημοσιότητας, οι ίδιοι οι κωδικοί είναι πλέον ευάλωτοι, οπότε και στόχος είναι να βρεθεί ένας ασφαλής, οικονομικός και φιλικός προς τον χρήστη τρόπος να προστατεύει κάποιος τον υπολογιστή του.
Ο Γουάνγκ και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» πληκτρολόγιο που μπορεί να «αντιληφθεί» μοτίβα πληκτρολόγησης, που περιλαμβάνουν την πίεση στα πλήκτρα και την ταχύτητα, διακρίνοντας τον έναν χρήστη από τον άλλον. Ακόμη και αν κάποιος γνωρίζει τον κωδικό, δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή, καθώς πληκτρολογεί διαφορετικά. Επίσης, το πληκτρολόγιο συλλέγει την ενέργεια που προκύπτει από την πληκτρολόγηση για να τροφοδοτείται το ίδιο ή κάποια άλλη μικρή συσκευή. Παράλληλα, η ειδική του επικάλυψη απομακρύνει τη σκόνη και τη βρωμιά γενικότερα.

About Freegr network

Από το Blogger.