Χρήση νέων τεχνολογιών και ελληνική ανώτατη εκπαίδευση

Μόνο ορισμένα από τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν αξιοποιήσει τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στην ανώτατη εκπαίδευση (e-learning), ενώ ακόμα λιγότερο έχουν αξιοποιηθεί οι δυνατότητες των ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (MOOCs) με πιστοποίηση της μάθησης. Αυτό συμπεραίνει για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ για τα ελληνικά πανεπιστήμια με τίτλο “Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα: Επιπτώσεις της κρίσης και προκλήσεις”.
 Την ίδια στιγμή, πάντως, προσθέτει πως η πρόσφατη έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας courcity.gr, για την προσφορά επιμορφωτικών μαθημάτων με βεβαίωση παρακολούθησης έναντι αμοιβής, αποτελεί μια νέα εξέλιξη στον χώρο αυτό. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ενώ η εκπαίδευση ατόμων με εξειδίκευση στις τεχνολογίες πληροφορικής είναι ποσοτικά επαρκής, η Ελλάδα υστερεί επίσης σημαντικά στην παραγωγή ψηφιακών τεχνολογιών. Ενδεικτικό είναι πως μόλις 1,8 διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε τεχνολογίες πληροφορικές και επικοινωνιών, ανά εκατομμύριο κατοίκων, καταγράφονται σύμφωνα με το European Patent Office το 2013, έναντι 23,2 κατά μ.ο. στην Ε.Ε. Γενικότερα, η Ελλάδα υστερεί από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στις δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη (2% ως ποσοστό του ΑΕΠ). 
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ιδιαίτερα σημαντική είναι η υστέρηση αυτών των δαπανών στον επιχειρηματικό τομέα (0,28% έναντι 1,3% του ΑΕΠ στην Ε.Ε. το 2014), ενώ η υστέρηση σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ περιορίζεται σε 0,10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ όταν η σύγκριση περιορίζεται στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Επομένως, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, τα ελληνικά ΑΕΙ κατέχουν δεσπόζουσα θέση και αυξημένη σημασία για την παραγωγή έρευνας στην Ελλάδα σε σχέση με πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού.
 Ωστόσο, παρά το μέγεθος και την ποιότητα του ερευνητικού δυναμικού, όπως αντανακλάται στην εξέλιξη των επιστημονικών δημοσιεύσεων και της διεθνούς απήχησής τους, και τη δεσπόζουσα θέση των ΑΕΙ στην παραγωγή γνώσης, η συμβολή τους στην παραγωγή καινοτομίας είναι χαμηλή.

, , , , ,

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ FORUM

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

LIVE RADIO

Live Radio

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.