τεχνολογία

Η Sharp έφερε την πρώτη της 8K τηλεόραση

Τώρα που καθολική υιοθέτηση του 4K περιεχομένου πλησιάζει και οι 4Κ-capable τηλεοράσεις γεμίζουν τα σύνθετα των πιο mainstream καταναλωτών, η Sharp στα πλαίσια της IFA του 2017, ήρθε για να ταράξει τα νερά. Η 70-ιντσών τηλεόραση που παρουσίασε, ανήκει στη σειρά Aquos, μια σειρά που ως στόχο της έχει το να σπάει τα συμβατικά δεσμά. 
Δεν είναι όμως το μέγεθος που κάνει τη διαφορά σε αυτό το προϊόν, αφού υπάρχουν εμπορικές τηλεοράσεις που ξεπερνούν τις 88" ίντσες. Είναι η κατά 16 φορές μεγαλύτερη ανάλυση που προσφέρει, εν συγκρίσει με την απλή σας Full HD τηλεόραση. Για να το κάνουμε πιο κατανοητό πρόκειται για 8Κ ανάλυσης πάνελ (7680 x 4320 pixels), κάτι που η εταιρία ονομάζει "η απόλυτη πραγματικότητα," Σημειώστε βέβαια πως από κάποια απόσταση και μετά, η αύξηση του αριθμού των pixels δεν προσφέρει κάτι απτό και αντιληπτό. 
Σε περιπτώσεις χρήσης ενός monitor όπου ο χρήστης βρίσκεται κάποια εκατοστά μακριά από το panel σίγουρα ναι, αλλά στις τηλεοράσεις όπου ο χρήστης απέχει από ένα έως και μερικά μέτρα τα πράγματα "θολώνουν" λίγο (εκεί μπαίνουν στην εξίσωση οι ίντσες). Η Sharp το γνωρίζει αυτό και έτσι συνέχισε: "...με εξαιρετικές λεπτομέρειες που ακόμη και το γυμνό μάτι δεν μπορεί να διακρίνει,".
 Αν και σίγουρα δεν ακούγεται και πολύ καλό ως selling-point, νομίζω πως ο καθένας θα είχε έστω και την ελάχιστη περιέργεια να δει ένα τέτοιο panel από κοντά. Όσο καλή και αν είναι όμως η υλοποίηση της εταιρίας, η μεγαλύτερη "παιδική ασθένεια" κάθε νέας γενιάς παραμένει και αυτό γιατί το πρόβλημα δεν έγκειται στον κατασκευαστή τηλεοράσεων, αλλά στον παραγωγό περιεχομένου. Η υποστήριξη των προτύπων Dolby Vision HDR και BDA-HDR βρίσκει την αγορά λειψή, αφού το 8K HDR περιεχόμενο είναι κυριολεκτικά μετρημένο στα δάχτυλα. Μόνο το τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας, NHK δείχνει να αποτελεί πρωτεργάτη αυτής της "επανάστασης", αφού εδώ και ένα χρόνο μεταδίδει σε 8K ανάλυση. Η εταιρία δείχνει πάντως αποφασισμένη, αφού έχει πλάνα για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος 8K συσκευών (βλ. Δέκτες, κάμερες, κ.α.).

About Freegr network

Από το Blogger.