14 άνθρωποι ελέγχουν το διαδίκτυο με 7 κλειδιά

Δεν είναι βιβλίο του Dan Brown, ούτε θεωρία συνωμοσίας. Πριν λίγες ημέρες ο James Ball του Guardian απέκτησε πρόσβαση σε συνεδρίαση συστήματος υψηλής ασφαλείας που είναι γνωστή ως key ceremony. 
Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη συνεδρίαση είναι μέλη του οργανισμού ICANN, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers που συστάθηκε το 1983 στις ΗΠΑ (αρχικά ως IANA). Παρότι είναι άγνωστος στους περισσότερους ανθρώπους και χρήστες του διαδικτύου, ο ICANN έχει ως αποστολή το να επιβλέπει τις διευθύνσεις ολόκληρου του ίντερνετ. Ο ICANN καταγράφει τον χάρτη των αριθμών στους οποίους βασίζονται οι υπολογιστές για να "δουλέψουν" αλλά και τον χάρτη τον λεκτικών διευθύνσεων που είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να τις θυμούνται και να επανέρχονται σε αυτές. Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε 64.27.101.155 στον browser σας και θα δρομολογηθείτε στην κεντρική σελίδα του Business Insider. Αλλά είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε το www.businessinsider.com. 
O οργανισμός (ICANN) διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπως οι καταλήξεις .com και .net, καθώς και την αριθμητική αντιστοίχισή τους Κύρια αποστολή του ICANN είναι λοιπόν ο συντονισμός των διευθύνσεων (Domain Name System, DNS), τις οποίες πληκτρολογεί ο χρήστης για να έχει πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα. Κάθε υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο διαθέτει μία μοναδική διεύθυνση, που ονομάζεται "διεύθυνση ΙΡ" (διεύθυνση του Πρωτοκόλλου Ίντερνετ). 
Το DNS είναι εκείνο που επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε γράμματα αντί για αριθμούς μετατρέποντας το όνομα στους αριθμούς που αντιστοιχούν στη διεύθυνση ΙΡ, και επιτρέποντας έτσι στον υπολογιστή μας να συνδεθεί με την ιστοσελίδα που θέλει. Αν κάποιος κατάφερνε να διεισδύσει στα ενδότερα του ICANN και της βάσης δεδομένων του, τότε θα μπορούσε να ελέγξει εν πολλοίς το διαδίκτυο. Έτσι, οι άνθρωποι του ICANN αποφάσισαν να μην συγκεντρώνεται ο έλεγχος της βάσης σε ένα μόνο άτομο. Έδωσαν 7 κλειδιά ασφαλείας σε 7 άτομα και ακόμη 7 εναλλακτικά ως backup, σε "αναπληρωματικούς" τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 14 άτομα. 
Τα εν λόγω κλειδιά (μιλάμε για κανονικά, "φυσικά" κλειδιά) ξεκλειδώνουν επτά κουτιά τα οποία περιέχουν κάρτες. Αυτές οι επτά κάρτες (smartcards) όταν ενωθούν μαζί, σχηματίζουν το "master key", έναν κωδικό που ξεκλειδώνει με τη σειρά του ολόκληρη τη βάση δεδομένων του ICANN. Από το 2010 και μετά, οι επτά κλειδοκράτορες συναντιούνται τέσσερις φορές τον χρόνο για να αλλάξουν το password σε αυτή τη σημαντική συνεδρίαση που μπόρεσε να παρακολουθήσει από κοντά ο Guardian. Πλάνα της συνεδρίασης δίνονται στη δημοσιότητα κάθε έτος.

, , , ,

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ FORUM

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

LIVE RADIO

Live Radio

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.