τεχνολογία

4+1 tips & tricks για ασφάλεια στο internet

Είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητο ότι ζούμε σε μια εποχή που το ψηφιακό στοιχείο έχει διεισδύσει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Σχεδόν όλοι έχουμε συστηματική επαφή με το internet και αυτά που μας προσφέρει. Όπως στην πραγματική ζωή έτσι και στην ψηφιακή, δε θα μπορούσε να λείπει το έγκλημα και η διαφθορά. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου, καθημερινά, πέφτουν στην παγίδα των ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Από τα πιο απλά, όπως έναν ιό που θα τους μολύνει τον υπολογιστή και τα αρχεία, μέχρι κάτι πιο σοβαρό όπως το, πλέον, ευρέως γνωστό ransomware.
Τακτικοί και μη, χρήστες του internet, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τους κινδύνους που μας περικλείουν, όσο περνάει ο καιρός. Κάποια από τα παρακάτω tips & tricks είναι πολύ βασικά και ίσως να τα εφαρμόζετε ήδη, όμως κάποια άλλα λίγο πιο απαιτητικά, θα ήταν καλό να σας γίνουν συνήθεια για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως.
  • Κρυπτογράφηση στο διαδίκτυο
Είναι πιο απλό από ότι ακούγεται αλλά τόσο σημαντικό. Η κρυπτογράφηση στο διαδίκτυο είναι δεδομένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όλες οι μεγάλες σελίδες που επισκέπτεστε, από τα social media μέχρι το αγαπημένο σας unboxholics.com χρησιμοποιούν πιστοποιητικά ασφαλείας τα οποία κρυπτογραφούν τη σύνδεση που έχετε. Τα δεδομένα σας μένουν ασφαλή από την ώρα που φεύγουν από τον υπολογιστή σας μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν στον διακομιστή. Έτσι, οι παράνομοι ενδιάμεσοι δεν μπορούν να υποκλέψουν δεδομένα σας.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να σιγουρέψετε ότι η σύνδεση σας είναι κρυπτογραφημένη είναι με το πράσινο λουκέτο στη μπάρα διεύθυνσης του browser σας. Πατώντας το, μπορείτε να διασταυρώσετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού με την σελίδα την οποία έχετε επισκεφθεί. Αν τα στοιχεία του πιστοποιητικού δεν συμβαδίζουν με αυτά της σελίδας ή ακόμα χειρότερα, το λουκέτο δεν είναι πράσινο, μάλλον κάτι πάει στραβά.
  • Κωδικοί ασφαλείας
Ένα ακόμα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί από τους χρήστες του διαδικτύου είναι οι συστηματικοί κωδικοί ασφαλείας. Υπάρχει μια ευκολία στο να έχεις ένα κλειδί για όλα! Αλλά ταυτόχρονα, αυτό σημαίνει, πως αν αυτό το κλειδί πέσει στα χέρια του λάθος ανθρώπου, μπορεί να έχει πρόσβαση στα πάντα.
Δεν είναι εύκολο να θυμόσαστε 30 κωδικούς ασφαλείας. Γι'αυτό υπάρχουν οι password managers. Online υπηρεσίες, προγράμματα ή ακόμα και εφαρμογές κινητού, που αρχειοθετούν τους κωδικούς για εσάς και πολλές φορές τους κρατούν κρυπτογραφημένους.
  • Ασύρματα δίκτυα
Ξέρω πόσο απεγνωσμένος μπορεί να γίνει ο άνθρωπος που θέλει πρόσβαση στο internet αλλά δεν έχει σήμα είτε δεδομένα. Αυτός δεν είναι λόγος να διακινδυνεύσει την ασφάλεια του. Υπάρχουν πολλά ελεύθερα ασύρματα δίκτυα κατά τόπους. Άλλα είναι καταστημάτων, άλλα δημόσια και άλλα εταιριών που θέλουν να κάνουν promotion τα προϊόντα τους. Πολλές φορές τα δίκτυα αυτά έχουν μηδαμινή έως και καθόλου ασφάλεια, οπότε ξανασκεφτείτε το πριν χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά για να μπείτε στο τραπεζικό σας σύστημα.
  • Προγράμματα και εφαρμογές
Δεν είναι λίγες οι φορές, τον τελευταίο καιρό, που έχετε ακούσει για κακόβουλες εφαρμογές που έχουν καταφέρει να μπουν στα app stores ή για προγράμματα τα οποία έχουν μολυνθεί από hackers. Αν δεν έχετε ιδέα σε τι αναφέρομαι, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να εμπιστεύεστε μόνο εφαρμογές που έχουν πιστοποιηθεί από τα App Stores και προγράμματα από τις επίσημες σελίδες των εταιριών. Επίσης, ένας άλλος τρόπος θα ήταν να διαβάζετε τις κριτικές άλλων χρηστών και τα παράπονα που έχουν. Συνήθως οι εφαρμογές με πολύ feedback και υψηλή βαθμολογία είναι άξιες εμπιστοσύνης
  • Επαλήθευση σε δύο βήματα
Υπολογίζοντας τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους ή της στιγμιαίας απροσεξίας, η τεχνολογία είναι ικανή να σας χαρίσει μια δεύτερη ευκαιρία. Η επαλήθευση χρήστη σε δύο βήματα είναι μια τεχνική ασφαλείας που κάνει σχεδόν απαραβίαστο έναν λογαριασμό. Όλες οι μεγάλες πλατφόρμες υποστηρίζουν, πλέον, με τον δικό τους τρόπο αυτό το χαρακτηριστικό. Σε ένα σενάριο που ο κωδικός πρόσβασης ενός λογαριασμού έχει διαρρεύσει, και κάποιος άγνωστος προσπαθήσει να μπει παράνομα, η πλατφόρμα θα ζητήσει έναν πρόσθετο κωδικό ή κάτι παρόμοιο για να του δώσει πρόσβαση, ενώ παράλληλα μπορεί ο νόμιμος κάτοχος του λογαριασμού να ειδοποιηθεί με κάποιο μήνυμα.
Μπορεί να σας φαίνονται τραβηγμένα τα παραπάνω παραδείγματα, αλλά στην τεχνολογική εποχή που ζούμε και οδεύουμε όλο και περισσότερο, οι κίνδυνοι παραμονεύουν. Μη νομίζετε απίθανη μια τέτοια απειλή. Μεγάλες εταιρίες του χώρου έχουν πέσει θύματα hacker, πόσο μάλλον ένας απλός χρήστης.
Στο ζήτημα της ασφάλειας στην τεχνολογία υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις, ωστόσο εγώ προτιμώ να κοιτάζω τα πράγματα πιο απλά. Υπάρχουν οι άνθρωποι που στο άκουσμα όλων αυτών που ανέφερα θα τρομάξουν. Σκοπός αυτού του άρθρου αλλά και της φιλοσοφίας της ασφάλειας δεν είναι να κάνει τους ανθρώπους τεχνοφοβικούς αλλά εκπαιδευμένους. Η λύση βρίσκεται στο να μάθουμε να επωφελούμαστε με σωστό τρόπο αυτά που μας προσφέρει η τεχνολογία.

About Freegr network

Από το Blogger.