τεχνολογία

Η τεχνολογία που υπόσχεται να καταργήσει τα μετρητά

Οι ημέρες που τα μετρητά ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος των συναλλαγών ίσως πλησιάζουν στο τέλος τους. Μετά από έξι χρόνια διαπραγματεύσεων, πισωγυρισμάτων και φαινομενικά ανυπέρβλητων τεχνικών εμποδίων τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ θα εισάγουν σε λίγες ημέρες ένα κοινό δίκτυο άμεσων ψηφιακών πληρωμών, για μικρές, καθημερινές συναλλαγές. 
Παρά το όνομά του, το Zelle είναι η πιο στιβαρή προσπάθεια των αμερικανικών τραπεζών να ακολουθήσουν την αναδυόμενη τάση των online πληρωμών πραγματικού χρόνου, μέσω mobile εφαρμογών, αφού θα δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ διαφορετικών τραπεζών μέσα από το κινητό τους με λίγα μόλις taps. To Zelle είναι η καθυστερημένη, ομολογουμένως, απάντηση στο Venmo, την εφαρμογή πληρωμών της PayPal, το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει το δικό του οικοσύστημα πιστών χρηστών. Το Venmo είναι μια εφαρμογή που ο χρήστης κατεβάζει στο τηλέφωνό του, συνδέει με τον τραπεζικό λογαριασμό, την πιστωτική ή τη χρεωστική κάρτα του για να δέχεται ή να κάνει πληρωμές. 
Οπότε τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το Zelle; Καταρχήν υποστηρίζεται από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτες τράπεζες που θα ενσωματώσουν το Zelle στις υπηρεσίες τους είναι η JPMorgan, η Bank of America , η Citibank, η Wells Fargo, η US Bancorp και η Capital One Financial. «Σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί που διατηρούν κάποιον τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Zelle», υποστηρίζει Michael Moeser, διευθυντής συναλλαγών στην Javelin Strategy, εταιρείας χρηματοπιστωτικών ερευνών. Το γεγονός αυτό σημαίνει στην πράξη ενοποιημένη, κοινή εμπειρία για όλους τους χρήστες, ανεξαρτήτως σε ποια τράπεζα διατηρούν λογαριασμό ή τι είδους κάρτα διαθέτουν. 
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, ο κατακερματισμός της εμπειρίας χρήσης αποτελούσε τροχοπέδη στην υιοθέτηση των mobile πληρωμών από τους καταναλωτές. Πράγματι, οι αποταμιευτές που ήθελαν να στείλουν χρήματα σε μια άλλη τράπεζα ή σε χρήστες άλλων mobile υπηρεσιών έπρεπε πολλές φορές να πλοηγηθούν μέσα από ασαφή μενού, με διαφορετικά interfaces και αλλεπάλληλες διαδικασίες πιστοποίησης. Η όλη διαδικασία κυμαινόταν σε μια κλίμακα που ξεκινούσε από το «κουραστικό» και έφτανε έως το «ακατόρθωτο». Το Zelle βάζει τέλος σε αυτή την περιπέτεια, αφού θα έχει το ίδιο ακριβώς interface και μενού, ανεξάρτητα από την τράπεζα του χρήστη. Μάλιστα δεν θα απαιτείται καν download αφού θα ενσωματωθεί στις ήδη υπάρχουσες mobile apps των τραπεζών. 
Η μεγάλη, όμως, καινοτομία του Zelle έγκειται στα βήματα τα οποία απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που δύο χρήστες έχουν λογαριασμό σε τράπεζες που έχουν ενσωματώσει το Zelle στις υπηρεσίες τους, για την αποστολή και παραλαβή χρημάτων θα απαιτείται μόνο ο αριθμός τηλεφώνου ή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Μάλιστα τα χρήματα θα μεταφέρονται και θα είναι διαθέσιμα άμεσα, σε πραγματικό χρόνο, σε αντίθεση με ανάλογες υπηρεσίες όπου τα χρήματα «φαίνονταν» την επόμενη ημέρα. "Πιστεύουμε ότι η απλότητα και η κοινή εμπειρία γύρω από το Zelle, αποτελούν το συγκριτικό του πλεονέκτημα", υποστηρίζει ο Brett Pitts, διευθυντής ψηφιακών υπηρεσιών της Wells Fargo.

About Freegr network

Από το Blogger.