freegr

1 δισ. αξία στις ΤΠΕ θα φέρουν το 2023 80 δισ. στην ελληνική οικονομία

Στην εκτίμηση ότι η αύξηση της αξίας της αγοράς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) κατά 1 δισ. ευρώ, θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη της τάξεως των 40 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και σωρρευτικά 80 εκατ. ευρώ, το 2023 καταλήγει η μελέτη για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό των ΤΠΕ στη χώρας μας που εκπόνησε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών) η Deloitte και παρουσιάστηκε χθες στο συνέδριο του Συνδέσμου «digital economy forum 2019: Leading Greece to Growth».
Όπως σημειώνεται η ενίσχυση αυτή στις ΤΠΕ δύναται να φέρει 14.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο και 415.000 νέες θέσεις σε τρίτους κλάδους.
Σύμφωνα επίσης με την εν λόγω μελέτη η αξία της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ μπορεί να ανέλθει έως το 2023 στο επίπεδο των 7,2 δισ. ευρώ, βάσει ενός δυναμικού σεναρίου «Ανάπτυξης», από 5,7 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, ενώ με το σενάριο «αδράνειας» εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 6,2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η αξία του κλάδου το 2007 άγγιζε τα 10,7 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσαν οι μελετητές η επίτευξη του δυναμικού σεναρίου «Ανάπτυξης» είναι ρεαλιστική και αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον του κλάδου.
Η μελέτη αναδεικνύει συνολικά 10 στρατηγικές προτεραιότητες, στις οποίες πρέπει να εδραιωθεί το σχέδιο για την ανάπτυξη του κλάδου και οι οποίες είναι: Η Ανάπτυξη του «ψηφιακού προσανατολισμού» στο εκπαιδευτικό σύστημα, η ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η υιοθέτηση πρακτικών για την αναστροφή του Brain Drain, η Ανάπτυξη και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η Λειτουργία «Παρατηρητηρίου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», η Δημιουργία κέντρων καινοτομίας και προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης, η Ανάπτυξη Ψηφιακών Υποδομών, η υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η υλοποίηση πλαισίου κινήτρων για την ανταγωνιστικότητα, και τέλος η ανάπτυξη «φίλο-επενδυτικού» περιβάλλοντος.
Ανοίγοντας το συνέδριο ο γενικός διευθυντής ΣΕΠΕ, Μέλος ΔΣ DIGITAL EUROPE & Deputy Chairman WITSA, Γιάννης Σύρρος, επεσήμανε ότι «η ψηφιακή βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει τον κρίσιμο καταλύτη για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, μέσω της διάχυσης της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας, αλλά και στις συναλλαγές μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και κράτους».
Στη θεματική ενότητα «Προσελκύοντας Επενδύσεις στις Ψηφιακές Τεχνολογίες» ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μεταξύ άλλων είπε ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική συμφώνησε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο να επισκεφτεί την Ελλάδα μια μεγάλη αποστολή Αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας συνοδευόμενη από μέλη της Αμερικανικής κυβέρνησης, για να συνεργαστούν και να γνωριστούν με ελληνικές εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας κάλεσε τα στελέχη της αγοράς των ΤΠΕ να συμμετέχουν σε αυτήν την κοινή αποστολή, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κοινά σχήματα “joint venture” μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών.
Ο Υπουργός Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι με τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη «αφαιρούνται οι περιττές δυσκολίες από την καθημερινότητα του πολίτη με τη χρήση απλών λύσεων Πληροφορικής και ως παράδειγμα ανέφερε την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει το υπουργείο με τις συστημικές τράπεζες, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αυθεντικοποίησης των στοιχείων των πολιτών- μέχρι την έλευση των νέων ταυτοτήτων- μέσω και των τραπεζικών κωδικών τους εκτός από τους κωδικούς του taxisnet.
O κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλίας από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να αλλάξει η Οδηγία που αφορά τις προμήθειες των έργων Πληροφορικής: «πανευρωπαϊκά είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί στις προμήθειες έργων Πληροφορικής. Τόσο αργές που αντανακλούν αναπτυξιακούς ρυθμούς άλλων εποχών» επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

About Freegr network

Από το Blogger.