τεχνολογία

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ (cpu)

Ο επεξεργαστής δεν αποκαλείται τυχαία η “καρδιά” ενός υπολογιστή. Πρόκειται για τη μονάδα από την οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι επιδόσεις ολόκληρου του συστήματος για όποια χρήση κι αν το προορίζει ο κάτοχός του –εφαρμογές γραφείου, καθημερινή οικιακή, gaming, επεξεργασία βίντεο κλπ.
Από τον επεξεργαστή ξεκινά το “χτίσιμο” κάθε υπολογιστή αφού με βάση αυτόν επιλέγονται αμέσως μετά η μητρική κάρτα αλλά και τα υπόλοιπα υποσυστήματα.
Η επιλογή επεξεργαστή ωστόσο μόνο απλή υπόθεση δεν είναι. Είτε δημιουργείτε ένα ολοκαίνουριο σύστημα, είτε ετοιμάζεστε να αναβαθμίσετε ένα ήδη υπάρχον, η εύρεση του κατάλληλου μοντέλου είναι σύνθετη διαδικασία αφού υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν –από τις ανάγκες και το budget σας, μέχρι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του υπολογιστή. Τι πρέπει να γνωρίζετε όμως πριν καταλήξετε;
image.thumb.jpeg.180b29c37a21ac9b06d9d373783c309a.jpeg
Μια ματιά στα βασικά
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσετε πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι να εξοικειωθείτε με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά ενός επεξεργαστή. Συνήθως μετά το όνομα του μοντέλου, ακολουθούν κάτι νούμερα παρέα με κάτι ακαταλαβίστικες μονάδες μέτρησης. Ε, αυτά θα πρέπει να μάθετε να τα παίζετε στα δάχτυλα αφού θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το μοντέλο επεξεργαστή που καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες σας. Ας τους ρίξουμε μια ματιά:
Πυρήνες (cores): Στην ουσία πρόκειται για επεξεργαστές μέσα στον επεξεργαστή αφού κάθε πυρήνας είναι κι ένας τέτοιος. Όσο περισσότεροι οι πυρήνες, τόσο μεγαλύτερος και ο όγκος των δεδομένων που μπορεί να διαχειριστεί ο επεξεργαστής –αφού ο καθένας εξ αυτών έχει και διαφορετικό ρόλο. Η πλειοψηφία των μοντέλων πλέον διαθέτει μεταξύ τεσσάρων και οκτώ πυρήνων.
Ταχύτητα ρολογιού (clock speed): Είναι ο χρονισμός του επεξεργαστή ή αν προτιμάτε η συχνότητα στην οποία είναι ρυθμισμένος να λειτουργεί αυτός. Μετριέται σε GHz και όσο ψηλότερη είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται ο επεξεργαστής. Η τιμή της δύναται να αυξομειώνεται και εξαρτάται και από τις εκάστοτε απαιτήσεις του χρήστη.
Νήματα εκτέλεσης (threads): Ένα thread αποτελεί τη μικρότερη ακολουθία δεδομένων που διέρχεται μέσα από τον επεξεργαστή. Κάθε πυρήνας είναι σε θέση να διαχειρίζεται ένα μόνο νήμα ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό και οι επεξεργαστές πολλαπλών πυρήνων είναι πιο αποτελεσματικοί –και δη κατά το multitasking και την εκτέλεση απαιτητικών εφαρμογών όπως επεξεργασία βίντεο.
Κρυφή μνήμη (cache memory): Η κρυφή μνήμη (ή μνήμη cache, όπως έχει επικρατήσει) είναι τμήμα του επεξεργαστή και προηγείται της RAM σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών του επεξεργαστή. Η προσέγγισή της γίνεται ταχύτερα αφού βρίσκεται πιο κοντά στο τσιπ, ενισχύοντας έτσι την ταχύτητα και τις επιδόσεις του επεξεργαστή. Όσο περισσότερη, τόσο το καλύτερο.
image.thumb.jpeg.894be0a9c7793c109a8f74c7539aa57a.jpeg
Το δίλημμα: AMD ή Intel;
Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά, ήρθε η ώρα να εξετάσετε τις επιλογές σας. Ευτυχώς για εσάς, τα πράγματα εδώ είναι σχετικά ξεκάθαρα αφού έχετε να επιλέξετε μεταξύ δύο διαφορετικών “στρατοπέδων”: αυτού της Intel και εκείνου της AMD. Οι δύο εταιρείες κονταροχτυπιούνται εδώ και δεκαετίες, με τη μεν Intel να έχει τη φήμη του ακριβού κυρίαρχου στην αγορά και τη δε AMD να είναι γνωστή ως η έξυπνη εναλλακτική. Είναι ωστόσο έτσι τα πράγματα;
Η πραγματικότητα απέχει από τα παραπάνω αφού έπειτα και από το λανσάρισμα των τελευταίων γενιών επεξεργαστών των δύο εταιρειών, οι επιμέρους προτάσεις τους διαφέρουν στα σημεία. Οι πρόσφατοι AMD Ryzen επιτυγχάνουν εντυπωσιακές επιδόσεις χάρη στην τεχνολογία των 7 nm και την αρχιτεκτονική Zen 2 συνδυάζοντάς τις μάλιστα με χαμηλή κατανάλωση πόρων και ενέργειας. Από την άλλη η 9η γενιά Intel Core (αναμένεται η 10η στις αρχές του 2020) ενσωματώνει τέτοιες τεχνολογίες που δεν έχει αντίπαλο στο multitasking –ιδίως τα ισχυρότερα μοντέλα i7 και i9.
Εν τέλει η επιλογή κατασκευαστή έχει να κάνει περισσότερο με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, το budget που διαθέτει και τυχόν επιπρόσθετα υποσυστήματα (βλ. μητρική κάρτα, κάρτα γραφικών κλπ) που ενδεχομένως να θέλει να προσθέσει στον υπολογιστή του.
image.thumb.jpeg.b5a1838851ba1de83f78b4b1aa19d178.jpeg
Οι κατηγορίες
Το κριτήριο με το οποίο αξίζει να επιλέξει κανείς επεξεργαστή, δεν είναι άλλο από τον συνδυασμό επιδόσεων/αναγκών και κόστους. Η προϊοντική γκάμα των Intel και AMD είναι μάλιστα έτσι διαμορφωμένη που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο απλά, επιτρέποντάς μας να κατηγοριοποιήσουμε τους επεξεργαστές ως εξής:
Καθημερινή οικιακή χρήσηΕπιλέγετε είτε Intel Core i3, είτε AMD Ryzen 3. Οι απαιτήσεις σας είναι οι μικρότερες δυνατές οπότε ακόμα και οι πλέον προσιτές προτάσεις των δύο εταιρειών θα πρέπει να σας καλύψουν. Θα διαλέξετε μεταξύ δύο και τεσσάρων πυρήνων και θα κάνετε τη δουλειά σας χωρίς προβλήματα. Όσο για το κόστος τους, παίζετε λίγο κάτω από τα 100€.
Αν προτιμάτε λύση από την Intel, δοκιμάστε τους i3-9100 ή i3-9350K (ο δεύτερος έρχεται χωρίς ψύξη). Αν ψάχνετε κάτι σε AMD, τότε δείτε τον Ryzen 3 3200G.
Εφαρμογές γραφείου: Εσείς θα πάτε είτε σε Intel Core i5, είτε σε AMD Ryzen 5. Οι απαιτήσεις σας είναι υψηλότερες αφού χρησιμοποιείτε σε σταθερή βάση πολλαπλές εφαρμογές παράλληλα χωρίς καμία διάθεση για εκπτώσεις στις επιδόσεις. Από πλευράς τιμής τώρα, ανεβαίνουμε στα 200€ –λίγο πάνω ή λίγο κάτω, ανάλογα με τον επεξεργαστή που θα διαλέξετε.
Οι προτάσεις μας άλλωστε αποτελούν τη χρυσή τομή μεταξύ σπουδαίας ευελιξίας και κορυφαίας απόδοσης. Μπορείτε να εξετάσετε τους Intel Core i5-9400 και i5-9500 καθώς επίσης και τους AMD Ryzen 5 3600 και Ryzen 5 3600X.
Gaming/Επεξεργασία βίντεο: Εσείς θέλετε απλά το καλύτερο. Είτε διότι επιδίδεστε σε επικού διαμετρήματος gaming sessions, είτε διότι ασχολείστε με την επεξεργασία 4K βίντεο και το 3D animation, χρειάζεστε ένα ταχύτατο και πανίσχυρο σύστημα, ικανό να καλύψει όλα τα “θέλω” σας. Μοιραία κοιτάτε λοιπόν για κάτι σε Intel Core i7 ή i9, εναλλακτικά έναν AMD Ryzen 7 ή 9 ή ακόμα καλύτερα έναν επιβλητικό Threadripper. Το κόστος εδώ ξεφεύγει, ξεκινώντας από τα 350€ και φτάνοντας σε τετραψήφια νούμερα, αν είστε διατεθειμένοι να κάνετε την υπέρβαση.
Οι προτάσεις μας από τη γκάμα της Intel είναι οι Core i7-9700Core i9-9900 και Core i9-9900KS. Από αυτή της AMD ξεχωρίζουμε τους Ryzen 7 3700XRyzen 9 3900X και –τον απλησίαστο από πολλές απόψεις- Ryzen Threadripper 3960X.
image.thumb.jpeg.c1a809dc7cb90b9c3c97ad098ffba286.jpeg
Συμβουλές
Πέραν των όσων είδαμε μέχρι στιγμής, έχουμε για εσάς ορισμένες επιπλέον συμβουλές που είμαστε σίγουροι ότι θα σας χρησιμεύσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο:
  • Σκεφτείτε το καλά πριν αποφασίσετε να ενδώσετε στον πειρασμό του υπερχρονισμού. Η προοπτική του overclocking μπορεί να μοιάζει ελκυστική αλλά μπορεί να φέρει τον –ακριβό- επεξεργαστή σας στα όριά του. Αν το τολμήσετε, επενδύστε σε ένα καλό και αποτελεσματικό σύστημα ψύξης και προτιμήστε επεξεργαστή που να ανταποκρίνεται θετικά στην όλη διαδικασία.
  • Επιλέγετε πάντα από την τελευταία γενιά επεξεργαστών. Τόσο με αυτούς της Intel, όσο και με εκείνους της AMD, είναι πολύ εύκολο να πέσετε στην παγίδα και να επενδύσετε σε ένα παλαιότερο –και φθηνότερο- μοντέλο. Οι χαμηλότερες επιδόσεις και η παλαιότερη αρχιτεκτονική θα σας κάνουν να το μετανιώσετε άμεσα.
  • Φροντίστε ο επεξεργαστής σας να είναι αντίστοιχος με τα υπόλοιπα υποσυστήματα του υπολογιστή σας. Δεν έχει νόημα να ξοδέψετε το μεγαλύτερο μέρος του budget σας σε αυτό αφήνοντας “γυμνό” το υπόλοιπο σύστημα αφού δε θα καταφέρετε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές του ποτέ.
  • Βεβαιωθείτε ότι η μητρική κάρτα που επιλέγετε είναι συμβατή με το socket του επεξεργαστή σας. Επίσης δώστε βάση στο αν ο τελευταίος έρχεται με ενσωματωμένο σύστημα ψύξης/ανεμιστήρα ή είναι κάτι που θα πρέπει να αγοράσετε εξτρά. Ορισμένοι επεξεργαστές, τέλος, δε διαθέτουν on board κάρτες γραφικών, οπότε λάβετε και αυτό υπ’ όψιν σας.
image.thumb.jpeg.c32ed061027b2e5d60cf6a7b62a43126.jpeg
Επιλέγοντας με τη βοήθεια του BestPrice
Πλέον είστε πανέτοιμοι να διαλέξετε τον επεξεργαστή που θα κάνει το σύστημά σας να “πετάει”! Πώς όμως θα το κάνετε; Ευτυχώς για εσάς, το BestPrice είναι εδώ για να κάνει την αγορά του παιχνίδι, παρουσιάζοντας παράλληλα και μια πολύ χρήσιμη νέα δυνατότητα.
Σε πρώτη φάση δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την κατηγορία των επεξεργαστών όπου μπορείτε να δείτε όλα τα διαθέσιμα μοντέλα στα 2.100 και πλέον καταστήματα του BestPrice. Χρησιμοποιώντας τα φίλτρα αριστερά, μπορείτε να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας, να ελέγξετε το πώς έχει διαμορφωθεί η τιμή του τους τελευταίους μήνες και να εξετάσετε την αγορά του.
Στη διάθεσή σας ωστόσο βρίσκεται ακόμα ένα ιδιαίτερα χρήσιμο “όπλο”. Πρόκειται για την ολοκαίνουρια λειτουργία “Ειδοποίηση για προσφορές”, την οποία και θα βρείτε στην επάνω δεξιά γωνία κάθε κατηγορίας του BestPrice. Τι κάνει αυτή; Κατά βάση σας επιτρέπει να ψάξετε για το προϊόν της αρεσκείας σας και αφού φιλτράρετε τα αποτελέσματα, να δημιουργήσετε μία αυτοματοποιημένη ειδοποίηση βάσει των απαιτήσεών σας.
Όπως είπαμε, αρχικά επιλέξτε μέσα από τα φίλτρα τα χαρακτηριστικά του επεξεργαστή που θέλετε (αν για παράδειγμα προτιμάτε συγκεκριμένο κατασκευαστή, αριθμό πυρήνων κλπ). Στη συνέχεια, δεν έχετε παρά να πατήσετε στο σχετικό πλήκτρο και θα έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε το ελάχιστο ποσοστό πτώσης τιμής (επιλέγοντας μεταξύ 15% και 85% ενώ υποστηρίζεται και μέγιστο κόστος προϊόντος) για το οποίο θέλετε να ειδοποιείστε. Αυτό ήταν όλο!
Αν τυχόν προκύψει κάποια ενδιαφέρουσα προσφορά στην κατηγορία των επεξεργαστών και για προϊόν που ταιριάζει με τα κριτήριά σας λοιπόν, θα ενημερωθείτε γι’ αυτή έτσι ώστε να κάνετε την πλέον συμφέρουσα αγορά χωρίς καμία καθυστέρηση. Ο ιδανικός επεξεργαστής του συστήματός σας είναι μόνο ένα “κλικ” μακριά!

About Freegr network

Από το Blogger.