τεχνολογία

Η μεγάλη χρήση κινητών δε σημαίνει και εξάρτηση

Αρκετές έρευνες ή μάλλον η μετάδοση αυτών από τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για “εξάρτηση” των εφήβων από το smartphone τους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 23% των εφήβων χρησιμοποιούν το κινητό τους με “προβληματικό” τρόπο, ενώ αυτό το ποσοστό ήταν πιο πιθανό να αναφέρει αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και έλλειψης ύπνου. Ο τίτλος που προέκυψε στα μέσα ενημέρωσης φυσικά ήταν πως “τα smartphones προκαλούν προβλήματα ψυχικής υγείας”.
Ωστόσο μία νέα έρευνα που μελέτησε 41 προηγούμενες έρευνες σε σχέση με τη χρήση των τηλεφώνων, επιβεβαιώνει πως οι έφηβοι χρησιμοποιούν πολύ το τηλέφωνό τους, αλλά δε συνδέει αυτή τη χρήση με παθολογικές καταστάσεις. Οι ερωτήσεις περιλάμβαναν αν οι χρήστες χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνο περισσότερο από όσο σκόπευαν, αν εξαιτίας του έχαναν κοινωνικές συγκεντρώσεις, αν άλλοι τους ανέφεραν πως χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους υπερβολικά κλπ.
Μπορεί όμως έτσι να αναγνωριστεί η εξάρτηση; Αντικαταστήστε τη λέξη “τηλέφωνο” με τη λέξη “βιβλίο” και θα δείτε έναν επιμελή μαθητή ο οποίος θα απαντούσε ναι σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, χωρίς να αγχωνόμαστε πως πρόκειται για έναν εξαρτημένο στο διάβασμα. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν οι χρήστες παραμελούν τον εαυτό τους, δεν πλένονται, δεν τρώνε και δεν αφήνουν το σπίτι. Ωστόσο αυτή η προβληματική συμπεριφορά δεν αναφέρεται με νούμερα στις μελέτες.
Μάλιστα ο ισχυρισμός πως τα τηλέφωνα προκαλούν κατάθλιψη στους εφήβους δεν υποστηρίζεται καθόλου, καθώς οι έρευνες δείχνουν απλώς ένα συσχετισμό μεταξύ της χρήσης smartphone και αναφορές θεμάτων ψυχικής υγείας – όχι πως τα τηλέφωνα είναι η αιτία.
Εν κατακλείδι, η έρευνα βρήκε μόνο ένα “συσχετισμό” μεταξύ της χρήσης του τηλεφώνου και προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά χωρίς να υπάρχει απόδειξη της υπαιτιότητας η οποία υπερτονίζεται στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης. Καταλήγει τονίζοντας πως η αυξανόμενη χρήση smartphones είναι ένα θέμα δημόσιας υγείας το οποίο απαιτεί μεγαλύτερη μελέτη για να διαπιστωθούν τα όρια μεταξύ υγιούς και μη υγιούς χρήσης της τεχνολογίας.

About Freegr network

Από το Blogger.