athens

Οδηγία της ΕΕΤΤ για αργές ταχύτητες σύνδεσης στο Internet

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Οδηγία προς όλους τους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο εξέδωσε η ΕΕΤΤ με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των συνδρομητών σχετικά με προσφερόμενες εγγυήσεις ταχύτητας δικτύου.

Σύμφωνα με αυτήν οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο που παρέχουν υπηρεσίες με εγγυήσεις ταχύτητας (είτε στο σταθερό είτε στο κινητό δίκτυο) οφείλουν, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2120, να εφαρμόζουν τουλάχιστον τις ακόλουθες υποχρεώσεις διαφάνειας, μέχρι τη θέση σε ισχύ των διατάξεων του Άρθρου 7 του Κεφαλαίου Β και του Κεφαλαίου Γ του Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου (ΕΕΤΤ ΑΠ. 876/7Β/17-12-2018), που σχετίζονται με την εκτίμηση και δημοσίευση των ταχυτήτων:
H εγγύηση ταχύτητας πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους υφιστάμενους συνδρομητές των σχετικών προγραμμάτων και να ενσωματώνεται στους όρους παροχής και χρήσης των υπηρεσιών.
Στην περίπτωση όπου η εγγύηση ταχύτητας αναφέρεται στην ταχύτητα συγχρονισμού του δικτυακού εξοπλισμού του συνδρομητή (η οποία δεν συμπίπτει με την πραγματική ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων Διαδικτύου), δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χαρακτηρισμοί/φράσεις όπως «εγγύηση πραγματικής ταχύτητας».

Οι υφιστάμενοι συνδρομητές πρέπει να ενημερώνονται για την παροχή της εγγύησης ταχύτητας, με έναν από τους τρόπους που προβλέπονται στο άρθρο 2.1.15.ζ.ii του Παραρτήματος Β΄ του Κανονισμού Γενικών Αδειών (ΕΕΤΤ ΑΠ. 834/2/9-11-2017), όπως εκάστοτε ισχύει.

Οι όροι παροχής και χρήσης πρέπει να περιλαμβάνουν τις εξής πληροφορίες σχετικά με την εγγύηση ταχύτητας:

Την εγγυημένη απόδοση της ταχύτητας, ως ελάχιστη τιμή ή εύρος τιμών, ή ως ποσοστό της ταχύτητας που επιτυγχάνεται σε σχέση με την ονομαστική ταχύτητα.
Τις επανορθώσεις / αποζημιώσεις που λαμβάνει ο συνδρομητής σε περίπτωση αποκλίσεων από την εγγυημένη ταχύτητα.
Τη διαδικασία με την οποία ο συνδρομητής μπορεί να ελέγξει την εγγυημένη ταχύτητα και να διαπιστώσει αποκλίσεις από αυτή.
Τη διαδικασία με την οποία ο πάροχος επιβεβαιώνει τυχούσες αποκλίσεις από την εγγυημένη ταχύτητα, καθώς και αν o συνδρομητής χρειάζεται να υποβάλει σχετικό αίτημα / παράπονο, ή αν ο πάροχος προχωρά με δική του πρωτοβουλία σε περιοδικό έλεγχο της εγγυημένης ταχύτητας και στην ενεργοποίηση των προβλεπόμενων επανορθώσεων / αποζημιώσεων.
Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να προστεθούν και στην ειδική ιστοσελίδα της εταιρείας για το Ανοικτό Διαδίκτυο – η οποία έχει δημιουργηθεί σε εφαρμογή του Εθνικού Κανονισμού Εθνικού Διαδικτύου – κάνοντας γενική μόνο αναφορά στο κείμενο των όρων παροχής και χρήσης της υπηρεσίας.
Σύνδεσμος στις πληροφορίες αυτές πρέπει να υπάρχει και στις ιστοσελίδες όπου διαφημίζονται τα σχετικά προϊόντα/υπηρεσίες.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο που ήδη προσφέρουν προγράμματα με εγγύηση ταχύτητας οφείλουν να συμμορφωθούν με την ανωτέρω οδηγία εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την έκδοση της παραπάνω Απόφασης της ΕΕΤΤ.

Πηγή: Infocom

About Freegr network

Από το Blogger.