τεχνολογία

ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα  που πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky, έχει διαπιστώσει ότι σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η αυτορρύθμιση στο διαδίκτυο, το 52% των γονέων εμπιστεύονται την κρίση των παιδιών τους όσον αφορά τη θέσπιση ορίων σχετικά με το χρόνο που περνούν στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, το 70% των γονέων παραδέχονται ότι οι ίδιοι δαπανούν πάρα πολύ χρόνο online και σχεδόν τρεις στους τέσσερις (72%) αισθάνονται ότι η χρήση του διαδικτύου και των φορητών συσκευών εν γένει μπαίνουν εμπόδιο στην οικογενειακή τους ζωή.    
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ψηφιακές δραστηριότητες μπορούν να είναι εθιστικές και να αποσπούν την προσοχή των παιδιών από τις «περιπέτειες» του πραγματικού κόσμου. Πάνω από τους μισούς νέους γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους όταν πρόκειται για τον χρόνο που αφιερώνουν στο Διαδίκτυο, και αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η πρακτική είναι πιο συνηθισμένη ανάμεσα στους μπαμπάδες. Οι μπαμπάδες φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο τα παιδιά τους ότι γνωρίζουν πότε πρέπει να κάνουν διάλειμμα, με σχεδόν τρεις στους πέντε (57%) να υιοθετούν την προσέγγιση αυτή, σε σύγκριση με λιγότερες από τις μισές (48%) μαμάδες.
Ακόμα, το 40% των γονέων δεν αισθάνονται την ανάγκη να ελέγχουν ή να επιβλέπουν τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους ή τη γενικότερη χρήση του Διαδικτύου. Αυτή θα μπορούσε να αποβεί μία επικίνδυνη στρατηγική, καθώς, παρά την εξοικείωση των παιδιών με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές και την πλοήγηση στο διαδίκτυο, οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου δεν απέχουν παρά μόνο ένα κλικ.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι γονείς δεν θέτουν περιορισμούς ούτε και στις δικές τους συνήθειες αναφορικά με τον χρόνο που δαπανούν στις φορητές συσκευές τους και σερφάροντας στο διαδίκτυο. Το 70% αναγνώρισε ότι είναι αρκετά εθισμένοι στο διαδίκτυο. Επιπλέον, το 84% αυτών παραδέχθηκε ότι έχει χρησιμοποιήσει συνδεδεμένες στο διαδίκτυο ή φορητές συσκευές μπροστά στο παιδί τους στο σπίτι, και οι μισοί γονείς (51%) ορισμένες φορές επέτρεψαν στο διαδίκτυο ή/και τις φορητές συσκευές να διακόψουν μια συζήτηση με τα παιδιά τους.
Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να δαπανούν σωστά τον χρόνο τους στο διαδίκτυο, η Kaspersky συνιστά τα ακόλουθα:
•           Δώστε τους την αμέριστη προσοχή σας, απομακρύνοντας τη συσκευή σας τις στιγμές που τα παιδιά σας σας χρειάζονται.
•           Αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας ξοδεύει πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, μην βιαστείτε να του βάλετε όρια. Αντ’ αυτού, συζητήστε το μαζί του ήρεμα, ώστε να μην προκαλέσετε αρνητική αντίδραση με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. 
•           Δώστε στον ελεύθερο χρόνο σας πιο ευχάριστη και ελκυστική νότα, ώστε το παιδί να αποζητά να ξοδεύει χρόνο μακριά από τη συσκευή του. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα νέο άθλημα ή μέσω άλλων οικογενειακών δραστηριοτήτων.
•           Συζητήστε τους βασικούς κανόνες γύρω από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων εργαλείων επικοινωνίας, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τη σχολική τους απόδοση ή την αλληλεπίδραση με τους φίλους τους στον πραγματικό κόσμο.

•           Εισάγετε κανόνες για όλη την οικογένεια, ώστε τα παιδιά να μην αισθάνονται ότι περιορίζονται ή αδικούνται στη χρήση τους στο διαδίκτυο.

About Freegr network

Από το Blogger.