3nm

TSMC: Θετική η πορεία των 5nm

Πληροφορίες αναφέρουν πως η TSMC έχει πετύχει τον στόχο της και τα 5nm μπαίνουν σε τροχιά μαζί με την 4η παραλλαγή των AMD Ryzen.
Η AMD βέβαια είναι ένας από τους μεγάλους πελάτες της εταιρίας αφού σημειώνεται ότι η Ταϊβανέζικη κατασκευάστρια ημιαγωγών έχει στη λίστα της την Apple και την Huawei, οι οποίες στις mobile συσκευές τους βρίσκονται εδώ και καιρό στη λιθογραφία των 7nm FinFET και τα yields είναι σε καλά επίπεδα. Τώρα η TSMC εμφανίζεται το ίδιο αισιόδοξη και για τα επερχόμενα 5nm της όπως μεταδίδουν οι China Times και πηγές αναφέρουν πως η AMD είτε θα είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες που σκέφτονται να παραμείνουν εκεί για τα μελλοντικά chips τους, είτε βρίσκεται ήδη στη λίστα των 5nm και θα κατασκευάσει σε αυτή τη λιθογραφία τα chips της Zen 4 αρχιτεκτονικής της, για τα οποία ακόμα δε γνωρίζουμε περισσότερα.
Ως συνήθως, ένα νέο και μικρότερο node όπως τα 5nm που ετοιμάζει η TSMC θα επιφέρει καλύτερη ενεργειακή απόδοση στα μελλοντικά chips, αυξημένη πυκνότητα μέχρι και 80% ενώ παράλληλα ο συνδυασμός των παραπάνω θα βοηθήσει και στην αύξηση των επιδόσεων κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Η TSMC μάλιστα ανέφερε πως σε δοκιμές με ένα Cortex A72 CPU core σχεδίασης ARM στα original 7nm αλλά και στα 5nm αντιλήφθηκε πως η πυκνότητα μπορεί να αυξηθεί κατά 80%, η κατανάλωση να μειωθεί κατά 30%, ενώ την ίδια στιγμή η συχνότητα να αυξηθεί κατά 15% από το προηγούμενο σχέδιο. Αυτό πρακτικά μας αφήνει να περιμένουμε πολλά από τη νέα λιθογραφία τόσο στο desktop όσο και στη mobile αγορά με τη τελευταία να κυνηγά συνεχώς τη χαμηλότερη κατανάλωση προς αύξηση της αυτονομίας. Αν και η ημερομηνία είναι άγνωστη για την ώρα αναμένεται να δούμε τα πρώτα προϊόντα να εμφανίζονται το 2021 με 2022.  

About Freegr network

Από το Blogger.