ειδήσεις

Intel CEO: Τα 7nm έρχονται τέλη του 202

Η Intel βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα θέση αυτή τη στιγμή, με πολύ ισχυρότερο ανταγων
ισμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα προβλήματα της εταιρείας να παράξει επεξεργαστές στα 10nm έχουν καταγραφεί επαρκώς, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται ελλείψεις και στους επεξεργαστές 14nm, με αποτέλεσμα τη μείωση του μεριδίου της εταιρείας στην αγορά. Για όλα αυτά τα θέματα τοποθετήθηκε ο CEO της Intel Bob Swan.

Πολλά από αυτά που είπε ο Swan έχουν ακουστεί και στο παρελθόν με διάφορους τρόπους. Κάποια από τα σχόλιά του όμως ήταν περισσότερο "ειλικρινή" από όσο θα περίμεναν κάποιοι. Προς τιμήν του, έχει υπάρξει πολύ καλός στην επικοινωνία του με τον Τύπο, αναφορικά με το πώς έχουν τα πράγματα στην Intel και ειδικά με το τι δεν έχει πάει καλά.

Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στο ετήσιο "Credit Suisse technology conference", ο Swan προχώρησε σε κάποιες δηλώσεις που απομαγνητοφωνήθηκαν από το WCCFTech. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που έθιξε είναι ότι η Intel σταμάτησε να είναι υπέρ-συγκεντρωμένη στο να έχει 90% της συνολικής αγοράς ημιαγωγών. Ακόμα περισσότερο, ο Swan επιθυμεί να "καταστρέψει" αυτόν τον τρόπο σκέψης.

"Σκεφτόμαστε να έχουμε το 30% σε μια αγορά 230 δισ. δολαρίων TAM (Total Addressable Market) που πιστεύουμε ότι πρόκειται να αυξηθεί στα 300 δισ. δολάρια TAM τα επόμενα 4 χρόνια. Πραγματικά προσπαθώ να καταστρέψω τον τρόπο σκέψης ότι πρέπει να έχουμε το 90% της αγοράς, καθώς περιορίζει τη σκέψη μας και χάνουμε τις τεχνολογικές μεταβάσεις".

Ας έχουμε κατά νου, ότι δεν αναφέρεται μόνο στους επεξεργαστές, αλλά σε όλα τα προϊόντα πυριτίου της εταιρείας, CPUs, GPUs, FPGAs κτλ. Βλέποντας την αγορά ημιαγωγών, είναι πράγματι μια τεράστια αγορά και το 30% δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

"Οπότε κοιτάμε μια εταιρεία με περίπου 30% μερίδιο σε μια αγορά πυριτίου 288 δισ. δολαρίων (ΤΑΜ), όχι CPU ΤΑΜ, αλλά πυριτίου. Κοιτάμε τις επενδύσεις που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια σε τεχνολογίες κλειδιά: 5G στις αυτόνομες μεταφορές, εξαγορές, συμπεριλαμβάνοντας την Altera, που θεωρούμε ότι είναι όλο και πιο σχετικά τόσο στο cloud όσο και για την AI... Οι προσδοκίες μας είναι ότι θα αποκτήσουμε το δίκαιο μερίδιο σε ένα τόσο μεγάλο TAM επενδύοντας σε αυτές τις τεχνολογίες κλειδιά".

Η Intel έχει ήδη στρέψει σε ποικίλα ενδιαφέροντα το portfolio της και το 30% που αναφέρει ο Swan ταιριάζει με αυτή την ποικιλία, ειδικά μετά την είσοδο που επιχειρεί η Intel στον χώρο των διάκριτων καρτών γραφικών την επόμενη χρονιά. Φαίνεται επίσης ότι η Intel είναι διαθέσιμη να παραχωρήσει ένα μέρος της αγοράς στην AMD, βλέποντας όμως έναν μεγαλύτερο στόχο. 

Ο Swan επίσης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην προσπάθεια να φέρουν προϊόντα 10nm στην αγορά. "Μέχρι τώρα έχουν μόνο 10nm chips για τα laptops, με τη σειρά Ice Lake, και περιμένουμε να φτάσουν και οι λύσεις για το desktop. Πώς έγινε αυτό; Θεωρήστε ότι ήταν μια τέλεια καταιγίδα γεγονότων".

Κατ' αρχάς ο Swan λέει ότι η ζήτηση για επεξεργαστές αυξήθηκε περισσότερο από όσο ανέμεναν. Η εταιρεία ανέμενε 10% αύξηση, αλλά αντιμετώπισαν μια αύξηση 21%. Δεύτερον, η Intel αποφάσισε να παράξει εσωτερικά όλα τα smartphone modems, κάτι που απορρόφησε μέρος της κατασκευαστικής χωρητικότητας. Τέλος, ο Swan ανέφερε ότι η Intel "γλίστρησε στην προσπάθειά της να φέρει τα 10nm στη ζωή και όταν αυτό συμβαίνει τότε κτίζεις ακόμα περισσότερη απόδοση στην προηγούμενη γενιά". Για την Intel αυτό σήμαινε βελτιστοποίηση της μεθόδου ολοκλήρωσης 14nm.

"Οπότε για αυτούς τους τρεις λόγους, αύξηση της ζήτησης περισσότερο από όσο πιστεύαμε, παραγωγή modems δικιάς μας κατασκευής και καθυστέρηση για τα 10nm, το αποτέλεσμα ήταν να μην έχουμε ευελιξία στην παραγωγή μας"

Παρ' όλα αυτά, η Intel θεωρεί ότι έχει λύσει τα προβλήματα σε σχέση με τα 10nm που έρχονται και μετά από αυτό, λέει ο Swan, οι πρώτοι επεξεργαστές της Intel στα 7nm θα ξεκινήσουν να στέλνονται στην αγορά στα τέλη του 2021. Αυτό βέβαια φέρνει την Intel αρκετά πίσω από την AMD, αν και ο Swan δηλώνει ότι τα 7nm της Intel είναι ισοδύναμα με τα 5nm του ανταγωνισμού.

About Freegr network

Από το Blogger.