AMD

Η AMD εξηγεί τι σημαίνουν τα 'αστέρια' στο Ryzen Master

Σε Reddit post η AMD ανάρτησε ένα ζουμερό άρθρο με πληροφορίες για τους enthusiasts που χαίρονται τους Ryzen επεξεργαστές τους.
'Preferred cores' και 'best cores' μπορεί να μοιάζουν αρκετά στα μάτια ενός κοινού θνητού, όμως έχουν αρκετές διαφορές τις οποίες έρχεται να ξεκαθαρίσει η AMD στο νεότερο blog post της. Το χαρακτηριστικό που έγινε περισσότερο γνωστό από τη 2η γενιά Ryzen και έπειτα ήταν τα best cores, πυρήνες με συγκεκριμένα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα το χαμηλό VID (λέξη παρμένη από πλατφόρμες της Intel) που συνήθως στον κόσμο του overclocking σημαίνει... ίσως διευρυμένα όρια από πλευράς συχνότητας, όχι όμως και του boost clock που συμβαίνει αυτόματα από την ειδική μονάδα του κάθε επεξεργαστή SMU.
Με την έλευση των τρίτης γενιάς Ryzen και την είσοδο χαρακτηριστικών όπως το CPPC2 (Collaborative Power and Performance Control 2) που κάθεται 'ανάμεσα' από το λειτουργικό και το μέταλλο (του firmware του CPU) ήρθαν στο προσκήνιο και οι prefered cores, οι πυρήνες που ίσως επιλέξει το λειτουργικό σύστημα για μια διεργασία, ωστόσο δε σημαίνει ότι θα είναι πάντοτε αυτοί που θα έχουν τα καλύτερα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά. Τα κριτήρια που διαλέγονται οι prefered cores από το λειτουργικό σύστημα έχουν να κάνουν με τη θέση τους στο die και τη πρόσβαση που έχουν στις τοπικές cache τους. Όταν όμως η μεγάλη L3 δεν μοιράζεται άμεσα μεταξύ όλων των cores τότε το αυξημένο latency θα επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις της εφαρμογής και αυτό προβλέπει το CPPC2 των Windows 10.


Στο Reddit post της η AMD αναφέρει ότι δεν υπάρχει συσχετισμός των best cores του CPU και των prefered cores που επιλέγονται από το OS για διάφορες λειτουργίες ενώ εάν όντως υπήρχε αντιλαμβανόμαστε ότι το όφελος στις επιδόσεις ίσως και να ήταν πιο αισθητό. Επιπλέον από τις επόμενες εκδόσεις του Ryzen Master θα δούμε τους πυρήνες που μαρκάρονται με αστέρι να είναι ίδιοι με αυτούς του CPPC2 των Windows 10 και για αυτό η εταιρία θα συνεχίσει να δουλεύει στενά με την Microsoft.

About Freegr network

Από το Blogger.