freegr

Roadmap της Intel μας δείχνει το μέλλον της δεκαετίας

Στη νεότερη έκδοση του roadmap που έδειξε σε κλειστό κύκλο δημοσιογράφων, η Intel αναφέρεται στα επόμενα βήματά της στον αγώνα των νανομέτρων.
Η είδηση μας έρχεται από το Anandtech το οποίο βρέθηκε στη συνάντηση και μας μεταφέρει αρκετές πληροφορίες για το τι έπεται από την Intel μέχρι και το μακρινό ακόμη 2029. Έχοντας κολλήσει εδώ και αρκετό καιρό στα 14nm, η Intel βρίσκει όπως αναφέρει στο σχετικό slide της τον τρόπο να μεταβεί σε νεότερες λιθογραφίες χωρίς αρκετό κόπο και αυτό θα το πραγματοποιήσει με τη βοήθεια του backporting αρχιτεκτονικών που σημαίνει ότι εάν ένα chip έχει σχεδιαστεί με βάση μια συγκεκριμένη λιθογραφία, αυτό μπορεί - λόγω διάφορων καθυστερήσεων - να κατασκευαστεί σε μια παλιότερη. Ως γνωστόν στον χώρο του IT οι επεξεργαστές κατασκευάζονται με βάση κάποια θερμικά και ηλεκτρικά χαρακτηριστικά οριοθετόντας τα σε ένα συγκεκριμένο TDP και σε αυτό παίζει τεράστιο ρόλο η λιθογραφία, το μέγεθος δηλαδή των στοιχείων στο εσωτερικό του επεξεργαστή.
Η κίνηση αυτή της Intel μπορεί να δώσει πνοή σε παλιότερες λιθογραφίες όπως τα 22 νανόμετρα που έκαναν ξανά την εμφάνισή τους μετά από αρκετό καιρό υπό τη μορφή ενός Pentium G3420, ο οποίος κατασκευάζεται στα 22nm και επανακυκλοφορεί παρά το γεγονός ότι είναι ένας επεξεργαστής της Haswell αρχιτεκτονικής από το 2013. Σε αυτή τη κίνηση η Intel προσθέτει επίσης και τη λιθογραφία των 1.4nm για το 2029 έχοντας περάσει ήδη σε μια διαφορετική φωτολιθογραφική μέθοδο από αυτή των 14nm (FinFET). Οι ενδιάμεσες στάσεις περιλαμβάνουν φυσικά τα 7nm, τα 5nm, τα 3nm και τα 2nm ενώ όλες οι λιθογραφίες θα μπορούν να υποστηρίξουν τη στρατηγική της Intel για backporting στη προηγούμενη εάν προκύψουν καθυστερήσεις όπως με την γενιά των 10nm που κυκλοφορούν σε πολύ περιορισμένους αριθμούς και όχι στη desktop αγορά. Εξίσου σημαντικό είναι - το οποίο και επιβεβαιώθηκε από την Intel - το γεγονός ότι στο slide τα 10nm++ για παράδειγμα θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα 7nm κάνοντας έτσι το backporting πιο εύκολη δουλειά για τους μηχανικούς της Intel. Στη πρώτη φωτογραφία βλέπουμε το slide με τις σημειώσεις της ASML, ενώ το δεύτερο είναι το επίσημο που δόθηκε από την Intel.

About Freegr network

Από το Blogger.