freegr

5 συσκευές που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να μας κατασκοπεύουν στα σπίτια


 Η Check Point Software Technologies, ένας κορυφαίος πάροχος λύσεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως, δημοσίευσε την έρευνα που προειδοποιεί τους καταναλωτές για τις πέντε οικιακές συσκευές που στοχεύουν οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο με σκοπό να κατασκοπεύουν τους ένοικους ενός τους σπιτιού.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από 22 δισεκατομμύρια συσκευές που συνδέονται με μια οικιακή σύνδεση στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο και η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 38,6 δισεκατομμύρια έως το 2025. Ενώ η υπερ-συνδεσιμότητα προσφέρει αμέτρητα οφέλη, αυξάνει επίσης τον αριθμό των διαθέσιμων σημείων επίθεσης απο χάκερ και αόρατους εισβολείς.

“Τα κινητά τηλέφωνα, οι έξυπνες τηλεοράσεις, οι υπολογιστές και τα παιχνίδια είναι μόνο μερικές από τις συσκευές που είναι στόχος. Ο αριθμός των προϊόντων που διαθέτουν κάμερα ή μικρόφωνο αυξάνεται καθημερινά, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα εάν είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο και δεν έχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, “επισημαίνει ο Eusebio Nieva, Technical Director, Check Point Ισπανίας & Πορτογαλίας. “Λαμβάνοντας υπόψη τους τρέχοντες περιορισμούς του lockdown και τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο εστιάζουν τις προσπάθειές τους σε πιθανές παραβιάσεις ασφάλειας σε αυτές τις συσκευές για να κατασκοπεύουν χρήστες και να συλλέγουν μεγάλο αριθμό ευαίσθητων πληροφοριών ενώ βρίσκονται στο Σπίτι.”

Οι συσκευές που έχουν στοχεύσει οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνουν:

  • Τηλεοράσεις: Οι περισσότερες τηλεοράσεις στην αγορά σήμερα όχι μόνο συνδέονται στο Διαδίκτυο, αλλά έχουν επίσης κάμερα και μικρόφωνο έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις μέσω της τηλεόρασής τους. Πολλά μοντέλα διαθέτουν επίσης φωνητικά χειριστήρια, έτσι ώστε μια τηλεόραση να μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς να αγγίξετε το τηλεχειριστήριο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να δουν και να ακούσουν όλα όσα συμβαίνουν σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, έτσι ένα φαινομενικά αθώο αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο επίθεσης για έναν εισβολέα για να αποκτήσει πρόσβαση στο σπίτι σας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους είναι να καλύψετε την κάμερα όταν δεν τη χρησιμοποιείτε ή να απενεργοποιήσετε ή να περιορίσετε τα δικαιώματα αυτών των εφαρμογών.
  • Υπολογιστές: Οι επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές μπορούν να αποθηκεύουν άπειρο όγκο δεδομένων, τόσο προσωπικών όσο και αυτών που σχετίζονται με την εργασία, γεγονός που αποτελεί μια ελκυστική ευκαιρία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά. Και οι δύο διαθέτουν λειτουργίες μικροφώνου και κάμερας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρίτους για να κατασκοπεύουν άτομα ή να χρησιμοποιηθούν για οικονομικό όφελος. Η κάλυψη της κάμερας ή ο περιορισμός των δικαιωμάτων του μικροφώνου είναι σημαντικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Είναι επίσης σημαντικό να εγκαταστήσετε ολοκληρωμένα εργαλεία ασφαλείας που αναλύουν τακτικά την κατάσταση του λογισμικού, των εφαρμογών και των εγγράφων, προκειμένου να εντοπίζουν τυχόν κακόβουλη δραστηριότητα στον υπολογιστή.
  • Κινητά τηλέφωνα: Η μία συσκευή που αντιμετωπίζει συνεχείς από στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων είναι ένα κινητό τηλέφωνο. Με τον αριθμό των λειτουργιών που ενσωματώνει ένα τηλέφωνο, γνωρίζει συνεχώς τα πάντα, από την τρέχουσα τοποθεσία μας έως τα προσωπικά στοιχεία της τράπεζας. Είναι σημαντικό να κάνετε λήψη μόνο εφαρμογών από αναγνωρισμένες πηγές και να ελέγχετε τα δικαιώματα που έχουν εκχωρηθεί σε κάθε εφαρμογή. Έχοντας εργαλεία ασφαλείας, όπως το Sandblast Mobile, μια λύση προστασίας για κινητές συσκευές, μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια των συσκευών από προηγμένες επιθέσεις σε κινητές συσκευές.
  • Παιδικά παιχνίδια: Ένας μεγάλος αριθμός παιχνιδιών που πωλούνται σήμερα περιλαμβάνουν τεχνολογία, όπως drone, ρομπότ, τηλεχειριστήρια και κονσόλες παιχνιδιών και όλα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, άλλα πιο παραδοσιακά προϊόντα όπως μαλακά παιχνίδια ή κούκλες έχουν ενημερωθεί και ενσωματώνουν τη λειτουργικότητα λήψης μιας εφαρμογής για κινητά δίνοντας πρόσβαση σε νέες λειτουργίες. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή των παιδιών. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένα παιχνίδια έχουν απαγορευτεί για κατασκοπεία και εξαγωγή ευαίσθητων δεδομένων από ανηλίκους.
  • Οικιακές συσκευές: Πολλές έξυπνες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν για εμάς όταν δεν είμαστε στο σπίτι. Το 2019, ένα διάσημο και επιτυχημένο ρομπότ κουζίνας που πωλήθηκε σε σούπερ μάρκετ Lidl βρέθηκε να διαθέτει ενσωματωμένο μικρόφωνο που καταγράφει τις συνομιλίες των, αλλά δεν είναι η μόνη οικιακή συσκευή που πιθανότατά μας κατασκοπεύει. Πρόσφατα, η πιο γνωστή μάρκα στον τομέα των έξυπνων hoover, το iRobot’s Roomba, βρέθηκε να εξάγει πληροφορίες κάθε φορά που μία από τις συσκευές της καθαρίζει το σπίτι μας. Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι τα προσωπικά μας στοιχεία θα μπορούσαν να πωληθούν σε τρίτους, καθώς δεν αποκλείουν την κοινή χρήση δεδομένων με άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της συσκευής είναι η ικανότητά του να παρακολουθεί και να καταγράφει καθώς κινείται σε ένα σπίτι, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο για τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

“Υπάρχουν αμέτρητες συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, αλλά συχνά δεν γνωρίζουμε πολλά από τα δικαιώματα που δίνουμε σε αυτά τα εργαλεία ή, ακόμη χειρότερα, τις πιθανές ευπάθειές τους που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας εγκληματίας στον κυβερνοχώρο. Ο αριθμός αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών με κάμερα web ή μικρόφωνο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από κινητά τηλέφωνα και tablet έως Smart TV, κονσόλες παιχνιδιών και πιο παραδοσιακά παιχνίδια. Στην Check Point πιστεύουμε ότι μαθαίνοντας πώς να προστατεύουμε όλες αυτές τις συσκευές και γνωρίζοντας τους κίνδυνους που παρουσιάζουν είναι βαρικά βήματα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσουμε θύματα εγκληματιών στον κυβερνοχώρο “, κατέληξε ο Eusebio Nieva. infocomgr

About Freegr network

Από το Blogger.