freegr

KAΘΑΡΑ Windows 10 μαζί, βήμα – βήμα… και να κάνουμε το PC να “πετάει”!!!

 Εάν δεν καθαρίσετε τον υπολογιστή σας για πολύ καιρό, θα συναντήσετε προειδοποιήσεις χαμηλού χώρου στο δίσκο σας και θα παρατηρήσετε ότι ο υπολογιστή σας επιβραδύνεται. Ας δούμε πώς να καθαρίσετε τα Windows 10 χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εργαλείων για διαφορετικές καταστάσεις.

Βήμα 1: Διαγραφή προσωρινών αρχείων και σκουπιδιών

Τα Windows 10 περιλαμβάνουν ένα εργαλείο για την εκκαθάριση παλαιών και προσωρινών αρχείων από το δίσκο σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε μια αποκλειστική εφαρμογή καθαρισμού. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα στο ταξίδι της εκκαθάρισης των Windows 10.


Εκκαθάριση Δίσκου
Εάν δεν σας πειράζει η παλαιομοδίτικη εμφάνιση του, το κλασικό εργαλείο Εκκαθάρισης Δίσκου κάνει μια χαρά την δουλειά του. Αποκτήστε πρόσβαση πληκτρολογώντας Εκκαθάριση Δίσκου στο μενού Έναρξη και μετά επιλέγοντας το δίσκο που θέλετε να καθαρίσετε.

Μετά από μια στιγμή, θα δείτε μια λίστα με περιττά αρχεία που τα Windows σας προτείνουν να καθαρίσουν. Υποθέτοντας ότι είστε διαχειριστής, θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί “Εκκαθάριση αρχείων συστήματος” για να σαρώσετε ξανά για επιπλέον τύπους δεδομένων.

Μη διστάσετε να διαγράψετε σχεδόν κάθε κατηγορία δεδομένων που διατίθεται εδώ, με μερικές εξαιρέσεις. Σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows 10, προσέξτε τις Λήψεις (Downloads), οι οποίες θα διαγράψουν τα πάντα σε αυτόν τον φάκελο. Ίσως θελήσετε επίσης να αποφύγετε τον καθαρισμό του Κάδου Ανακύκλωσης έως ότου είστε βέβαιοι ότι δεν χρειάζεται να επαναφέρετε τίποτα από αυτόν.


Εάν έχετε πρόσφατα ενημερωθεί σε μια νέα κύρια έκδοση των Windows 10, θα δείτε μια καταχώριση προηγούμενων εγκαταστάσεων των Windows . Εάν την διαγράψετε, θα αφαιρεθούν τα παλιά αρχεία που διατηρούν τα Windows για 10 ημέρες που σας επιτρέπουν να επιστρέψετε εύκολα σε παλαιότερη έκδοση. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε την επιλογή αρχείων εγκατάστασης των Windows ESD (Windows ESD installation files), καθώς χρησιμοποιείται για την επαναφορά του υπολογιστή σας μέσω των ρυθμίσεων.

Ελέγξτε το άρθρο μας σχετικά με τους φακέλους των Windows που μπορείτε να διαγράψετε, για να εξοικονομήσετε χώρο και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συγκεκριμένα στοιχεία που μπορείτε να καταργήσετε με την Εκκαθάριση δίσκου.

Έλεγχος Αποθήκευσης
Τα Windows 10 περιλαμβάνουν πολλές παρόμοιες λειτουργίες, με μια καλύτερη εμφάνιση. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Χώρος αποθήκευσης . Εκεί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Έλεγχο Αποθήκευσης (Storage Sense) για να καθαρίσετε αυτόματα τα αρχεία σας, όταν ο χώρος στο δίσκο σας είναι χαμηλός ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάντε κλικ στο “Ρύθμιση παραμέτρων ελέγχου αποθήκευσης ή εκτέλεση τώρα” (Configure Storage Sense) για να αλλάξετε τις επιλογές της συγκεκριμένης λειτουργίας.

Διαφήμιση

Στη οθόνη που θα εμφανιστεί θα δείτε μία λίστα του Ελέγχου αποθήκευσης με το τι χρησιμοποιεί χώρο στον υπολογιστή σας. Κάντε κλικ στην επιλογή Προσωρινά αρχεία και μπορείτε να διαγράψετε τους ίδιους τύπους δεδομένων όπως στην Εκκαθάριση Δίσκου. Η Εμφάνιση περισσότερων κατηγοριών στην πρώτη σελίδα του Χώρου αποθήκευσης, παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τύπους δεδομένων που δεν χρησιμοποιούν τόσο χώρο.

Βήμα 2: Διαγραφή μεγάλων αρχείων

Καταργήσατε περιττά αρχεία. Το επόμενο βήμα για την εκκαθάριση των Windows 10 είναι να βρείτε παλιά δεδομένα που καταλαμβάνουν πολύ χώρο στον υπολογιστή σας. Για να βοηθηθείτε, κατεβάστε το TreeSize Free , το οποίο θα σαρώσει τον αποθηκευτικό χώρο σας και θα σας δείξει πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα αρχεία.

Μόλις εγκατασταθεί, αναζητήστε το TreeSize στο μενού Έναρξη και ξεκινήστε το χρησιμοποιώντας το σύνδεσμο (Διαχειριστής), ώστε να μπορείτε να κάνετε σάρωση παντού. Για να ξεκινήσετε, επιλέξτε Select Directory (Επιλογή καταλόγου) επάνω αριστερά και επιλέξτε τον κύριο δίσκο αποθήκευσης.



Μετά από λίγα λεπτά, θα δείτε μια οπτική ανάλυση του χώρου αποθήκευσης του υπολογιστή σας με τα μεγαλύτερα αρχεία στην κορυφή. Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο βέλος σε οποιονδήποτε φάκελο για να μετακινηθείτε προς τα κάτω σε ένα επίπεδο.

Οι μεγαλύτεροι φάκελοι πιθανότατα θα είναι τα Χρήστες, Windows και Αρχεία Εφαρμογών (ή Αρχεία Εφαρμογών (x86) ). Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά στον κατάλογο των Windows χωρίς να προκαλέσετε προβλήματα, οπότε ας δούμε τους άλλους.

Απεγκαταστήστε τα μεγάλα προγράμματα
Στην περιοχή Αρχεία Εφαρμογών (και / ή Αρχεία Εφαρμογών (x86) σε Windows 64-bit), θα βρείτε αρχεία για τις περισσότερες από τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει. Εάν δεν χρησιμοποιείτε πλέον κάποιες από αυτές, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές > Εφαρμογές και δυνατότητες για να τις απεγκαταστήσετε.

Διαφήμιση

Εξαλείψτε μεγάλα αντικείμενα από το φάκελο Χρήστη
Η πλειονότητα των μεγάλων αρχείων πιθανότατα θα βρίσκονται στο φάκελο του λογαριασμού σας, στην περιοχή Χρήστες . Περιέχει τα έγγραφα, τις εικόνες, τα βίντεο και παρόμοια.

Πιθανότατα θα δείτε πολύ χώρο στον φάκελο AppData , όπου εκεί πολλές εφαρμογές αποθηκεύουν πληροφορίες και προτιμήσεις. Για παράδειγμα, οι κρυφές μνήμες του Chrome και του Spotify μπορούν να καταλάβουν εδώ αρκετά gigabyte.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα αρχεία και δείτε εάν κάτι δεν σας είναι χρήσιμο. Μπορείτε να διαγράψετε αρχεία που δεν χρησιμοποιείτε πλέον ή να μετακινήσετε ορισμένα δεδομένα σε εξωτερικό σκληρό δίσκο. Εάν έχετε πολλά αρχεία στο Dropbox ή σε άλλο χώρο αποθήκευσης cloud, χρησιμοποιήστε τα πάνελ προτιμήσεών τους για να καταργήσετε τον συγχρονισμό αρχείων που δεν χρειάζεστε . Μπορείτε πάντα να έχετε πρόσβαση σε αυτά μέσω ενός web interface.


Βήμα 3: Καθαρίστε τα Bloatware των Windows 10

Τα Bloatware είναι προεγκατεστημμένα προγράμματα, εντός του λειτουργικού σας συστήματος, χωρίς την άμεση δυνατότητα απεγκατάστασης, με σκοπό οι κατασκευαστές τους να βάλουν ένα επιπλέον δολάριο στην τσέπη τους.

Οι περισσότεροι επώνυμοι υπολογιστές είναι φορτωμένοι με άχρηστα bloatware του κατασκευαστή, που σπαταλούν χώρο και επαναλαμβάνουν μία κάποια λειτουργικότητα που υπάρχει ήδη στα Windows. Επιπλέον, τα ίδια τα Windows 10 περιλαμβάνουν ορισμένες ανεπιθύμητες εφαρμογές που πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ.

Εάν δεν έχετε αφιερώσει χρόνο για να αφαιρέσετε τις bloatware εφαρμογές από το σύστημά σας, θα πρέπει να το κάνετε. Είναι ένα σημαντικό μέρος της εκκαθάρισης των Windows 10. Ανατρέξτε στον οδηγό μας για την αφαίρεση των bloatware από τα Windows 10 για οδηγίες.


Βήμα 4: Τακτοποιήστε την επιφάνεια εργασίας σας

Ακόμη και μετά την εκκαθάριση του υπολογιστή σας, μια ακατάστατη επιφάνεια εργασίας μπορεί ακόμα να σας μπερδέψει και να δυσκολέψει την αποτελεσματική εργασία. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την επιφάνεια εργασίας τους ως προσωρινό αποθηκευτικό χώρο, με αποτέλεσμα να διασκορπίζονται όλα τα είδη αρχείων.

Θα πρέπει να δοκιμάσετε να “επαναφέρετε” την επιφάνεια εργασίας σας σε καθαρή κατάσταση για να την κάνετε πιο ευανάγνωστη. Ξεκινήστε μετακινώντας όλα τα αρχεία από την επιφάνεια εργασίας σας σε άλλη τοποθεσία. Στη συνέχεια, δημιουργήστε συντομεύσεις στην επιφάνεια εργασίας σας σε αρχεία που χρειάζεστε όλη την ώρα.

Εάν έχετε τόσα πολλά αρχεία και νομίζετε ότι δεν θα λειτουργήσει για εσάς αυτή η λογική, η εφαρμογή Fences αξίζει σίγουρα μια ματιά. Περιλαμβάνει ισχυρά εργαλεία που σας επιτρέπουν να συνδυάζετε αυτόματα παρόμοια εικονίδια επιφάνειας εργασίας, να αποκρύψετε ή να εμφανίσετε όλα τα εικονίδια με μερικά κλικ και πολλά άλλα.


Αφού καθαρίσετε τα Windows 10 και την επιφάνεια εργασίας σας, θα νιώσετε σαν να έχετε ένα ολοκαίνουργιο μηχάνημα.

Εάν είναι απαραίτητο: Ανανεώστε τα Windows 10

Ίσως αισθάνεστε ότι ο υπολογιστής σας είναι τόσο χάος που δεν θέλετε να κάνετε την προσπάθεια να καθαρίσετε τα Windows 10. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενσωματωμένη επιλογή για να επανεγκαταστήσετε ένα νέο αντίγραφο των Windows .

Ίσως γνωρίζετε για την επιλογή Επαναφορά αυτού του υπολογιστή που είναι διαθέσιμη στις ρυθμίσεις Αποκατάστασης. Ωστόσο, η χρήση αυτής της λειτουργίας (με ορισμένες επιλογές) θα επαναφέρει τον υπολογιστή σας όπως; ήταν στην αρχική του μορφή, συμπεριλαμβανομένων των προεγκατεστημένων bloatware του κατασκευαστή. Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια άλλη μέθοδο.

Διαφήμιση

Πλοηγηθείτε στο Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και Ασφάλεια > Αποκατάσταση και στα δεξιά πατήστε το κουμπί “Γρήγορα αποτελέσματα”, στο μενού Αποκατάσταση (όσοι έχουν την τελευταία έκδοση των Windows μπορεί να δουν το κουμπί και ως “Ας αρχίσουμε”). Επιλέξτε Διατήρηση των αρχείων μου , επιλέξτε αν θα γίνει λήψη ή επανεγκατάσταση τοπικά, επιλέξτε ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει Όχι για την Επαναφορά προεγκατεστημένων εφαρμογών.

Αυτό επανεγκαθιστά τα Windows 10 και τα ενημερώνει στην πιο πρόσφατη έκδοση, καθώς και καταργεί όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές. Διατηρούνται μόνο τα προσωπικά σας αρχεία και “ορισμένες ρυθμίσεις των Windows”.

Παρόλο που τα Windows υπόσχονται ότι θα είναι ασφαλή, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας πριν το κάνετε αυτό, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Θα πρέπει επίσης να σημειώσετε τυχόν κλειδιά άδειας που θα χρειαστείτε, για να επανενεργοποιήσετε κάθε λογισμικό, μετά την ανανέωση.


Η επανεγκατάσταση όλων των προγραμμάτων σας με το χέρι θα πάρει λίγο χρόνο. Αλλά αν ο υπολογιστής σας είναι χάος, ίσως αξίζει τον κόπο να αποκτήσετε ένα καθαρό σύστημα.

Αποφύγετε ψεύτικες εφαρμογές καθαρισμού

Ενώ συζητάμε για την εκκαθάριση των Windows 10, πρέπει να αναφέρουμε ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το λογισμικό που κατεβάζετε. Ενώ τα παραπάνω εργαλεία είναι όλα νόμιμοι τρόποι καθαρισμού του υπολογιστή σας, θα βρείτε στο διαδίκτυο πολλές απάτες σε “καθαριστικά υπολογιστή”, που είναι εντελώς άχρηστα (όπως αυτό στο παρακάτω βίντεο).

Αυτά τα εργαλεία παρέχουν μια “δωρεάν σάρωση” που εντοπίζει χιλιάδες “ζητήματα”, τα οποία πέρα από κάθε λογική, υπολογίζουν όλα τα cookie στον υπολογιστή σας ως “κίνδυνο απορρήτου”. Στη συνέχεια, απαιτούν να πληρώσετε ένα καλό χρηματικό ποσό για να «καθαρίσετε» τα πάντα.

Μην ασχοληθείτε με αυτήν την ανοησία. Τα παραπάνω εργαλεία πρέπει να είναι αρκετά για να καθαρίσετε τα περιττά σας αρχεία. ΠΗΓΗ itechnews

About Freegr network

Από το Blogger.