freegr

Νέα βήματα προς το διάστημα κάνει η Ελλάδα


Σημάδια ωριμότητας δείχνει το τελευταίο διάστημα η εγχώρια διαστημική βιομηχανία κάνοντας συνεχώς νέα βήματα που δίνουν ώθηση και στις προσπάθειες της χώρας για την ισότιμη συμμετοχή της στην νέα ευρωπαϊκή στρατηγική στο διάστημα και το πρόγραμμα Space Connectivity ύψους ύψους 6 δισ. ευρώ.

Η πιο πρόσφατη είδηση αφορά στην υπογραφή συμβάσεων συνεργασίας πέντε ελληνικών επιχειρήσεων με την Airbus Defence & Space UK στα πλαίσια της ανάπτυξης και κατασκευής του δορυφόρου TRUTHS (Traceable Radiometry Underpinning Terrestrial - and Helio - Studies) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA) και την  Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Space Agency).

Στο πρόγραμμα αυτό του δορυφόρου TRUTHS - ο οποίος αποτελεί μέρος του προγράμματος Earth Watch της ESA και αποτελεί μια πρωτοβουλία πέντε χωρών μελών του, με μεγαλύτερο συνδρομητή το Ηνωμένο Βασίλειο, η βιομηχανία της χώρας μας έχει πλέον ουσιαστική συμμετοχή τόσο στην ανάπτυξη όσο και την πιστοποίηση και τον έλεγχο λογισμικού και υλικού (H/W), κρίσιμα για την ομαλή λειτουργία του δορυφόρου. 

Οι πέντε εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό στην εν λόγω βιομηχανία έχοντας αναλάβει την υλοποίηση μεγάλων και μικρών σχετικών με το διάστημα έργων, είναι μέλη της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). H συμμετοχή τους δε στην σχεδίαση του δορυφόρου TRUTHS αποδεικνύει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΔΙΤΕ, Θανάση Πότση, την δυναμική που έχει αποκτήσει ο τομέας της διαστημικής τεχνολογίας στην χώρα μας. Μια δυναμική που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να αποτελέσει αφορμή για νέες επενδύσεις, την προσέλκυση νέων επιστημόνων υποστηρίζοντας την πολιτική της χώρας μας για μια μεγάλη καινοτομική αλλαγή. «Η συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και την AIRBUS UK είναι υψίστης σημασίας για την επίτευξη των παραπάνω στόχων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θερμοκοιτίδα για τις startups του διαστήματος

Τα βήματα βέβαια δεν περιορίζονται εκεί. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε και η έναρξη λειτουργίας «θερμοκοιτίδας» για νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με το χώρο του Διαστήματος. Την θερμοκοιτίδα η οποία ονομάζεται ESABICGreece δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και την λειτουργία της έχει αναλάβει το Corallia.

Αντικείμενο του ESA BIC Greece θα είναι η στήριξη ελληνικών startups που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για τον χώρο του Διαστήματος. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά το οποίο ανέλαβε την λειτουργία του ESA BIC Greece κατόπιν ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας, θα συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη έως και 25 ελληνικών startups για 7 έτη με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες του Διαστήματος. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του το Corallia αναλαμβάνει την υποχρέωση στέγασης των νεοφυών επιχειρήσεων και της παροχής τεχνικών και νομικών συμβουλών καθώς και οικονομικής στήριξης 50.000 ευρώ ανά εταιρεία.

Στόχος της θερμοκοιτίδας είναι να ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του Διαστήματος σε εφαρμογές της καθημερινότητας και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των startups και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλει στην δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου, στην υποστήριξη της μεταφοράς τεχνογνωσίας από και προς τον τομέα του Διαστήματος, αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και σήμερα λειτουργούν 21 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 180 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 900 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.

Ένα αντίστοιχο έργο ορόσημο για την ελληνική διαστημική βιομηχανία είχε αναλάβει και πέρυσι το καλοκαίρι η ελληνική κοινοπραξία υπό την πατραϊκή εταιρεία Adamant Composites για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA). Η εταιρεία κλήθηκε να αναπτύξει μια αναδιπλούμενη κεραία υψηλής απόδοσης για μικρούς δορυφόρους, τεχνολογία ιδιαιτέρως σημαντική για τις διαστημικές αποστολές αφού δίνει την δυνατότητα να μεταφερθούν στο διάστημα συστήματα με τελικές διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από το όχημα εκτόξευσης.

Το έργο, με την ονομασία DELHILA (DEpLoyable HIgh gain antenna structure for smalL spAcecraft science mission, προφέρεται Delilah-Ντιλαΐλα), αποτέλεσε το πρώτο έργο που ανέλαβαν ελληνικές εταιρείες κι αφορούσε την ανάπτυξη και κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δορυφορικού υποσυστήματος.

Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η χώρα μας ενισχύει τη θέση της στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, αυξάνοντας την οικονομική της συμμετοχή σε αυτόν. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα για την τριετία 2017 – 2019 συμμετείχε με 38,5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ESA ενώ για την τριετία 2020-2023 τα κονδύλια αυξήθηκαν στα 63 εκατ. ευρώ (30 εκατ. ευρώ υποχρεωτική συμμετοχή και 33 εκατ. ακόμη στα προαιρετικά προγράμματα).

Η αύξηση των κονδυλίων μάλιστα συνεπάγεται και περισσότερα έργα που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα, αφού μεγάλο κομμάτι των δαπανών που καταβάλουν οι χώρες-μέλη της ESA, επιστρέφεται με τη μορφή έργων που αναλαμβάνουν εταιρείες ή οργανισμοί της κάθε χώρας.

Οι προοπτικές είναι μεγάλες αν αναλογιστεί κανείς ότι η παγκόσμια αγορά διαστήματος αναπτύχθηκε κατά μέσο όρο με ρυθμό 6,7% την περίοδο 2005-2017, με σχεδόν διπλάσιο δηλαδή ποσοστό συγκριτικά με την μέση ποσοστιαία αύξηση της πα-γκόσμιας οικονομίας (3,5%), αγγίζοντας τα €309 δισ. συνολικά το 2017.

Στην Ευρώπη, η βιομηχανία διαστήματος απασχολεί πάνω από 231.000 πολύ εξειδικευμένους ανθρώπους και το 2017 είχε συνολικό κύκλο εργασιών €62 δισ. Όσο για την χώρα μας, η ελληνική διαστημική βιομηχανία αποτελείται από περίπου 45 εταιρείες, που απασχολούν περί τα 2.800 άτομα και πραγματοποιούν τζίρο της τάξης των 183 εκατ. ευρώ. insidergr

About Freegr network

Από το Blogger.