freegr

«κιβωτός του Νώε» στη Σελήνη backup για τα είδη ζωής της Γης

 Οι πολλαπλές πρωτοβουλίες για την εξερεύνηση του Διαστήματος έχουν ανοίξει την όρεξη των επιστημόνων που εξετάζουν διάφορα projects για το μέλλον πέραν των ταξιδιών και των αποικιώ


ν. Αυτή τη φορά, μια ομάδα ερευνητών του University of Arizona πιστεύει ότι θα μπορούσαν να φτιάξουν μια νέα “κιβωτό του Νώε”για να στηθεί στη Σελήνη ως “backup” των μορφών ζωής του πλανήτη μας.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ζωή στη Γη βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και εξαιτίας φυσικών φαινομένων που θα μπορούσαν να την εξαλείψουν μεμιάς. Ως παράδειγμα αναφέρουν την έκρηξη του ηφαιστείου Toba που συνέβη πριν από 75.000 χρόνια και προκάλεσε μια περίοδο παγετώνων που διήρκησε πάνω από 1000 χρόνια. Θεωρούν, επίσης, ότι το “αρχείο ειδών” στη Νορβηγία μπορεί να εμπλουτίζεται διαρκώς, ωστόσο, δεν παύει να είναι και αυτό ευάλωτο σε μια ενδεχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη.

moon-noah-ark-1.jpg

Γι’ αυτό, προτείνουν τη δημιουργία αυτής της “κιβωτού” που θα περιέχει γενετικό υλικό από 6.7 εκατομμύρια είδη ζώων του πλανήτη μας με περισσότερα από 335 εκατομμύρια δείγματα σπέρματος και ωαρίων. Η αποθήκη θα πρέπει να στηθεί κάτω από την επιφάνεια της Σελήνη για μεγαλύτερη ασφάλεια και θα ήταν εφικτό να εκμεταλλευτούν για αυτόν τον σκοπό τις υπόγειες στοές που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2013 στον δορυφόρο της Γης.

Από πλευράς κατασκευής, υπολογίζουν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 250 αποστολές στη Σελήνη για να ολοκληρωθεί η δομή. Κρίνεται, επίσης, αναγκαία η εγκατάσταση μεγάλων ηλιακών panels για την παροχή ενέργειας, όπως και η χρήση εξελιγμένων ρομπότ που θα διαχειρίζονται τα πάντα.

Σίγουρα είναι ένα αρκετά ακραίο σενάριο, το οποίο θα ακουγόταν απόλυτα τρελό πριν από μια δεκαετία λόγω των πολλών αποστολών που απαιτεί η υλοποίηση του. Στη σημερινή εποχή, όμως, έχει γίνει ρουτίνα η χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων της SpaceX

About Freegr network

Από το Blogger.