ειδήσεις

Ώθηση και στη... σταθερή τηλεφωνία έφερε η καραντίνα


 
Μπορεί ψυχαγωγία, εργασία και κοινωνικοποίηση να έχουν μεταφερθεί online εν μέσω πανδημίας, κάτι που δικαιολογεί και την αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων όλο το προηγούμενο έτος, η υγειονομική κρίση όμως φαίνεται να έδωσε ώθηση ακόμα και στην σταθερή τηλεφωνία, ένας τομέας που παρέμενε σίγουρα στάσιμος το προηγούμενο της πανδημίας διάστημα. 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα όσα ανέφεραν τα στελέχη του ΟΤΕ στην τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου του ομίλου στους αναλυτές, ο  συνολικός αριθμός των σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων ανήλθε στο τέλος του 2020 στα 4.852 εκατομμύρια.

Για την ακρίβεια το προηγούμενο έτος έγιναν 55 χιλιάδες νέες συνδέσεις, αριθμός αρκετά υψηλότερος σε σχέση με την πτωτική πορεία που παρατηρείτο στα προ πανδημίας χρόνια.

Μάλιστα η στροφή σε νέες συνδέσεις σταθερής φαίνεται να συνάδει με την επιβολή των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων. Τα τρίμηνα με το θετικό πρόσημο στην εν λόγω κατηγορία ήταν το β' και το δ' (30 και 23 χιλιάδες αντίστοιχα) σε αντίθεση με το γ’ για παράδειγμα όπου το πρόσημο ήταν αρνητικό (-7 χιλιάδες). 

Η εικόνα είναι ενδεικτική αν σκεφτεί κανείς ότι το μερίδιο αγοράς του ΟΤΕ στις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές ανέρχεται στο 55%. Μάλιστα και στις καθαρές νέες συνδέσεις ο όμιλος κατάφερε να πάρει τις 19 από τις 30 χιλιάδες στο β’ τρίμηνο και τις 20 από τις 23 χιλιάδες στο δ’ τρίμηνο.

Ποιο γρήγορο Ιnternet επιλέγουν οι Έλληνες

Αντίστοιχη, αν όχι μεγαλύτερη ήταν και η στροφή των καταναλωτών στις ευρυζωνικές συνδέσεις, με την αύξηση να επικεντρώνεται μάλιστα στις συνδέσεις υψηλότερων ταχυτήτων, ώστε να καλυφθούν οι πολλαπλές διαδικτυακές ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση κλπ).  

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου, ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων στο τέλος του προηγούμενου έτους ανήλθε στα 4,263 εκατ. έναντι 4,095 εκατ. στο τέλος του 2019, δηλαδή 168 χιλιάδες καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις. Πλέον μάλιστα το 88% των γραμμών σταθερής τηλεφωνίας χρησιμοποιούνται και για πρόσβαση στο Διαδίκτυο όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του 2019 ήταν στο 83%. 

Επιπλέον, το 44% των συνολικών συνδέσεων ήταν για ταχύτητες άνω των 50 Mbps, σε σχέση με 37% που ήταν το ποσοστό των συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων το 2019. Εκ των ευρυζωνικών συνδέσεων της Cosmote μάλιστα, το 14% αφορά ταχύτητες από 100 Mbps και άνω, από το 7% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό ένα χρόνο πριν. 

Σημειωτέον ότι το μερίδιο της Cosmote στο εν λόγω τμήμα ανέρχεται περίπου στο 50% - 2.145 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο και εδώ η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε κατά κύριο λόγο το β’ και το δ’ τρίμηνο του 2020 - 57 χιλιάδες (44 χιλιάδες της Cosmote) και 46 χιλιάδες (41 χιλιάδες η Cosmote) αντίστοιχα.

Η τάση για ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, δεδομένης και της εξάπλωσης του δικτύου οπτικών ινών η οποία προχωρά με ταχείς ρυθμούς αλλά και του κουπονιού κρατικής επιδότησης που τρέχει ακόμα, προσφέροντας μεγάλη εξοικονόμηση στους καταναλωτές. 

Ωστόσο εξαιτίας της υψηλής διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων που καταγράφεται ήδη, η μάχη των παρόχων για προσέλκυση συνδρομητών εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί στην αναβάθμιση των υπαρχουσών συνδέσεων. 

About Freegr network

Από το Blogger.