freegr

Η Ευρώπη θα κατασκευάσει νέο κβαντικό υπολογιστή μέσα σε πέντε χρόνια

 


Η ΕΕ θέλει να παράγει το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής προηγμένων ημιαγωγών στα τέλη αυτής της δεκαετίας και να δημιουργήσει τον πρώτο της κβαντικό υπολογιστή σε πέντε χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μείωση της εξάρτησης από μη ευρωπαϊκές τεχνολογίες.

Όπως γράφει το Reuters, το σχέδιο της ΕΕ, υπό την ονομασία 2030 Digital Compass, παρουσιάζεται καθώς η πανδημία Covid-19 εκθέτει την εξάρτηση της ένωσης από τεχνολογίες- κλειδιά που ανήκουν σε κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες.

Το σχέδιο επικαλείται τη σημασία των ημιαγωγών, που χρησιμοποιούνται σε διασυνδεόμενα αυτοκίνητα, smartphones, συσκευές που συνδέονται στο Ίντερνετ εν γένει, υπολογιστές υψηλών επιδόσεων και τεχνητή νοημοσύνη, καθώς παρατηρείται έλλειψη παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να σταματούν τη λειτουργία τους εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανιών ανά τον κόσμο.

«Είναι το προτεινόμενο επίπεδο φιλοδοξίας μας πως ως το 2030 η παραγωγή ημιαγωγών, βιώσιμων και τεχνολογίας αιχμής, στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων επεξεργαστών, θα είναι τουλάχιστον στο 20% της αξίας της παγκόσμιας παραγωγής» αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ που είδε το Reuters.

H αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν θα παρουσίαζαν το σχέδιο την Τρίτη.

Το σχέδιο της ΕΕ συστήνει επενδύσεις σε κβαντικές τεχνολογίες, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν «game changer» ως προς την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την επιτάχυνση της αλληλούχισης γονιδιωμάτων. «Είναι το προτεινόμενο επίπεδο φιλοδοξίας μας πως ως το 2025 θα έχουμε τον πρώτο υπολογιστή με κβαντική επιτάχυνση να ανοίγει τον δρόμο για να βρεθεί η Ευρώπη στην αιχμή των κβαντικών δυνατοτήτων ως το 2030» αναφερόταν στο έγγραφο.

Επίσης ζητούνται 10.000 «climate-neutral» εγκαταστάσεις ως το 2030 για να βοηθήσουν την Ευρώπη να αναπτύξει τη δική της υποδομή cloud. Ακόμη, επιδιώκεται η κάλυψη όλων των ευρωπαϊκών νοικοκυριών με ένα δίκτυο Gigabit ως το 2030, με όλες τις κατοικημένες περιοχές να καλύπτονται από το 5G. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

About Freegr network

Από το Blogger.