athens

Kεφάλαια που «σήκωσαν» τα ελληνικά startups την τελευταία δεκαετία


 Αυξημένο καταγράφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που προέρχονται από την Ελλάδα ή έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο, σύμφωνα με μελέτη του Marathon Venture Capital, ενός εκ των πλέον ενεργών επενδυτικών fund στη χώρα μας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, το 2020 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για το startup οικοσύστημα, τουλάχιστον όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις.

Ειδικότερα, όπως αναδεικνύει η μελέτη «Η βιομηχανία των ελληνικών startups σε αριθμούς» η οποία εξετάζει την εξέλιξη της startup σκηνής την τελευταία δεκαετία (2010-2020), 608 ελληνικές startups έλαβαν συνολική χρηματοδότηση ύψους 6 δισ. δολαρίων μέσω 927 επενδυτικών γύρων από 790 επενδυτές την εξεταζόμενη περίοδο. 

Το ίδιο χρονικό διάστημα μάλιστα πραγματοποιήθηκαν 84 εξαγορές, ενώ υπήρξαν και 8 εισαγωγές σε χρηματιστήριο των νεοφυών επιχειρήσεων με έντονο το ελληνικό στοιχείο - η μελέτη του Marathon Venture Capital περιλαμβάνει τόσο startups που ξεκίνησαν από την Ελλάδα όσο και εγχειρήματα που είχαν ιδρυτή κάποιον Έλληνα.

Όσο για την καλύτερη χρονιά δεν ήταν άλλη από το 2020, όπου η πανδημική κρίση δεν φάνηκε να ανακόπτει την επενδυτική δραστηριότητα, χρηματοδοτώντας το ελληνικό οικοσύστημα με 1,18 δισ. δολάρια συνολικά, ποσό κατά 23 φορές υψηλότερο από τα μόλις 51 εκατ. δολάρια του 2010.

υψος επενδύσεων ελληνικών startups marathon vc

Αντίστοιχα, αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των επενδύσεων, ο οποίος αυξήθηκε 9 φορές μεταξύ 2010 και 2020. Ειδικότερα, το 2010 είχαν καταγραφεί 14 επενδύσεις, ενώ ο αριθμός αυτός έφτασε τις 124 το 2020. Η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας ωστόσο υπό αυτό το πρίσμα ήταν το 2016 όπου ο αριθμός των επενδύσεων έφτασε τις 141. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, την τελευταία τριετία καταγράφεται μία σχετική σταθεροποίηση - το 2018 καταγράφηκαν 123 επενδύσεις, το 2019 134 και το 2020 124.

αριθμός επενδύσεων σε ελληνικές startups mvc

Η έδρα στο εξωτερικό προσελκύει περισσότερους επενδυτές 

Δεδομένου ότι η μελέτη επισκοπεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις με ελληνικό στοιχείο, παρατηρείται και μια ακόμα λεπτομέρεια που χρίζει επισήμανσης: οι startups με τις οποίες ασχολείται η μελέτη και έχουν έδρα στην Ελλάδα είναι μεν περισσότερες, αλλά αυτές που έχουν έδρα στο εξωτερικό είναι εκείνες που «σήκωσαν» συντριπτικά περισσότερα κεφάλαια.

Για την ακρίβεια, μεταξύ 2010 και 2020501 από τους 927 γύρους χρηματοδότησης (54% επί του συνόλου) αφορούσαν startups που διατηρούν φυσική παρουσία και απασχολούν εργαζομένους στην Ελλάδα.

αριθμός επενδύσεων ανά γεωγραφία σε ελληνικές startups Mvc

 

Όμως, οι εταιρείες με βάση άλλες χώρες έχουν αντλήσει 77% επί του συνόλου των κεφαλαίων από το 2010 μέχρι το 2020.

ύψος επενδύσεων ανά γεωγραφία ελληνικών startups mvc

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το ποσό των 1,34 δισ. δολαρίων που έχουν επενδυθεί σε startups με έδρα την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2010-2020 δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το ποσό αυτό έφθασε τα 386 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση το 2020, καταγράφοντας μία αύξηση 39 φορές συγκριτικά με το 2010.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε startups με βάση την Ελλάδα. Ο όγκος των επενδύσεων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τριετία και επταπλασιαστεί συγκριτικά με άλλα τρία χρόνια πριν. Ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης αναμένεται να συνεχιστεί. Τα παραπάνω μεγέθη πιστοποιούν το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για την ελληνική βιομηχανία των startups» αναφέρει σχετικά η Marathon Venture Capital. 

Παρότι μάλιστα από τις 608 ελληνικές startups που περιλαμβάνονται στη μελέτη, το 40,1% δεν είχε παρουσία στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020, οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές από τις startups με Έλληνα ιδρυτή αλλά χωρίς παρουσία στη χώρα μας, να κάνουν τη σχετική κίνηση.

Η γεωγραφική κατανομή των ελληνικών startups

Όσο για την γεωγραφική κατανομή των ελληνικών startups, η μελέτη επισημαίνει ότι το 59,1% αυτών βρίσκεται εντός ελληνικών συνόρων, το 24,7% έχει επιλέξει τις ΗΠΑ ή τον Καναδά, και το 7,9% το Ηνωμένο Βασίλειο. Το υπόλοιπο 8,3% εδράζεται κατά κύριο λόγο εντός Ευρώπης – ποσοστό 7,1% με μόνο ένα 1,2% να διατηρεί την έδρα του κάπου αλλού ανά τον κόσμο. 

γεωγραφική κατανομή των ελληνικών startups

 

Οι γύροι χρηματοδότησης Growth απορροφούν την πλειονότητα των επενδύσεων

Εξίσου σημαντικό κατά τη Marathon VC, είναι και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές ανά τον κόσμο ηγούνται επενδύσεων σε ελληνικές startups. Ενδεικτικά, το 2020, το συνολικό ποσό επενδυτικών γύρων Seed έφτασε τα 85 εκατομμύρια δολάρια, Series A τα 327 εκατομμύρια δολάρια και Growth τα 768 εκατομμύρια δολάρια.

Σε όλο το υπό μελέτη διάστημα μάλιστα οι γύροι χρηματοδότησης Growth έχουν απορροφήσει την πλειονότητα των ποσών επένδυσης, με σημαντική άνοδο από το 2018 και μετά και ιδιαίτερα το 2020, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση. Οι γύροι χρηματοδότησης Series A επίσης παρουσιάζουν σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας επίσης την βελτιωμένη ποιότητα των εταιρειών που έλαβαν αρχική χρηματοδότηση λίγα χρόνια νωρίτερα. 

αριθμός επενδύσεων ανά πηγή σε ελληνικές startups

Όσον αφορά τις Seed χρηματοδοτήσεις και ύστερα από ένα σχετικά αργό ξεκίνημα κατά το πρώτο ήμισυ του 2020, αναμένουμε ότι η αυξητική τάση θα αποκατασταθεί πλήρως, καθώς υπάρχοντα funds που αντλούν νέα κεφάλαια και καινούργια funds ξεκινούν τη λειτουργία τους.
Όσον αφορά τους επενδυτές, όπως θα περίμενε κανείς η πλειονότητά τους προέρχεται από το εξωτερικό. Ειδικότερα, κατά την περίοδο μελέτης, ξένα funds ηγήθηκαν σε 561 γύρους (61% επί του συνόλου), ενώ ελληνικά funds 257 (28%) και άγγελοι επενδυτές σε 106 (11%). Η δραστηριότητα των ξένων funds αυξάνεται διαρκώς, με τους συντάκτες της μελέτης να αναμένουν ωστόσο ότι και τα ελληνικά funds να αυξήσουν τη δραστηριότητα τους σύντομα.

Εξαγορές & Εισαγωγές στο Χρηματιστήριο
 
Οι θετικές επιδόσεις της startup σκηνής ενισχύονται αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά και το ποσό των εξαγορών με το αγοραστικό ενδιαφέρον να προέρχεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως. 

Μεταξύ 2010 και 2020, 84 ελληνικές startups εξαγοράστηκαν και άλλες 8 εισήχθησαν στο χρηματιστήριο. Ο αριθμός των εξαγορών, από μία που υπήρξε το 2010, έφτασε τις 18 το 2019 και τις 14 το 2020.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το συνολικό ποσό εξαγορών ανήλθε σε 7,8 δισ. δολάρια, ενώ το 2020 καταγράφηκε το μεγαλύτερο ιστορικά ποσό ανά έτος, με 2,6 δισ. δολάρια. 

εξαγορές & IPOs ελληνικών startups

Η αύξηση των εξαγορών παρατηρείται μάλιστα και σε εταιρείες που διατηρούν παρουσία στη χώρα μας - συγκεκριμένα το 2020, το ποσό αυτό έφθασε -κατ’ εκτίμηση- τα 522 εκατ. δολάρια, το υψηλότερο τη συγκεκριμένη περίοδο.

«Η βιομηχανία των ελληνικών startups είναι πιο ώριμη από ποτέ. Το επενδυτικό και αγοραστικό ενδιαφέρον βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, τα μεγαλύτερα venture capital funds επενδύουν όλο και πιο συχνά και οι σπουδαιότερες εταιρείες τεχνολογίας αγοράζουν αυξανόμενο αριθμό ελληνικών startups. Ένας ενάρετος κύκλος ανάπτυξης αποτελεί πλέον πραγματικότητα» καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.

About Freegr network

Από το Blogger.