Facebook

Facebook,Twitter και Google στο στόχαστρο του Κογκρέσου για την παραπληροφόρηση


 Στην πρώτη τους εμφάνιση ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ από τότε που υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, οι επικεφαλής του Facebook, της Google και του Twitter ερωτήθηκαν από κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ εάν οι πλατφόρμες τους έχουν κάποιο μέρος της ευθύνης για τα επεισόδια, «ναι ή όχι;».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορούνται ευρέως για την ενίσχυση των παροτρύνσεων για βία και την εξάπλωση της παραπληροφόρησης που συνέβαλε στα γεγονότα. Όπως γράφει το Reuters, μόνο ο Τζακ Ντόρσεϊ, επικεφαλής του Twitter, απάντησε «ναι» στην ερώτηση αυτή, μα είπε ότι το «ευρύτερο οικοσύστημα» πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Ο Σούνταρ Πιτσάι της Alphabet (Google) είπε ότι η εταιρεία πάντα νιώθει ευθύνη, μα είναι πολύπλοκο ερώτημα.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook είπε ότι η εταιρεία του ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία «αποτελεσματικών συστημάτων». Επίσης, είπε ότι οι πολίτες που έκαναν τα επεισόδια και ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα έπρεπε να λογοδοτήσουν.

Μέλη του Κογκρέσου καταφέρθηκαν έντονα εναντίον της προσέγγισης των πλατφορμών ως προς το ψευδές ή επικίνδυνο περιεχόμενο. Οι τρεις εταιρείες έχουν κάνει βήματα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, μα έρευνες έχουν δείξει πως είναι ακόμα παρούσα σε πολύ μεγάλο βαθμό στις πλατφόρμες τους.

«Τραπήκαμε σε φυγή καθώς ένας όχλος βεβήλωνε το Καπιτώλιο, την αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων και τις δημοκρατικές μας διαδικασίες» είπε ο Αντιπρόσωπος Μάικ Ντόιλ των Δημοκρατικών, που ρώτησε τα κορυφαία εταιρικά στελέχη για την ευθύνη τους. «Εκείνη η επίθεση, και το κίνημα που την υποκίνησε, άρχισε και καλλιεργήθηκε στις πλατφόρμες σας» πρόσθεσε.

Τα μέλη του Κογκρέσου επίσης ρώτησαν τα μεγάλα «αφεντικά» της «Big Tech» για την εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με την Covid-19 και τα εμβόλια, και εξέφρασαν προβληματισμούς για την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά- περιλαμβανομένων ερωτήσεων για το σχέδιο του Facebook να δημιουργήσει μια εκδοχή του Instagram για παιδιά.

«Το business model σας το ίδιο έχει εξελιχθεί στο πρόβλημα και ο καιρός της αυτορρύθμισης έει περάσει. Είναι καιρός να νομοθετήσουμε για να λογοδοτείτε» είπε ο Φρανκ Παλόουν των Δημοκρατικών, πρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου.

Κάποιοι ζητούν κατάργηση ή αναθεώρηση της αποκαλούμενης Section 230, που προστατεύει τις online πλατφόρμες από την ευθύνη για το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες- κάτι που ζητούν τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικανοί.

Σε ανακοίνωσή του το Facebook υποστηρίζει πως η Section 230 πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να παρέχεται στις εταιρείες «ασυλία» μόνο εάν ακολουθούνται οι βέλτιστες δυνατές πρακτικές για την απομάκρυνση επιβλαβούς περιεχομένου. Οι Πιτσάι και Ντόρσεϊ είπαν πως είναι ανοιχτοί σε κάποιες από τις αλλαγές που προτείνει το Facebook. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

About Freegr network

Από το Blogger.