freegr

MoIGX: Η νέα AI πλατφόρμα της IBM για την ανακάλυψη νέων υλικών


 Η IBM ανακοίνωσε επίσημα το λανσάρισμα μιας νέας πλατφόρμας που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του cloud και της Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να δημιουργεί αυτόματα νέες μοριακές δομές. Με τη MoIGX (Molecule Generation Experience), η IBM εκτιμά ότι θα καταφέρει να επιταχύνει τις διαδικασίες ανακάλυψης νέων υλικών κατά 10 έως 10 φορές που βελτιώνουν τις ιδιότητες συγκεκριμένων προϊόντων.

Μέσα από μια τεράστια βάση δεδομένων, η MoIGX θα μπορεί να αναλύει με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης γνωστές μοριακές δομές που αποδίδονται σε συγκεκριμένες χημικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα διαλυτότητα στο νερό, ανθεκτικότητα στη θέρμανση κλπ., έτσι ώστε να δημιουργήσει νέα υλικά που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λύση προκαθορισμένων προβλημάτων.

ibm-moigx.jpg

Όπως αναφέρει ο Seiji Takeda, επικεφαλής του τμήματος Υλικών της IBM,

Η ανάπτυξη νέων υλικών ακολουθεί μια σειρά διαφορετικών δρόμων που αφορούν τόσο τη φύση του προβλήματος που μας απασχολεί, όσο και τα μέσα που έχουμε για να κάνουμε την έρευνα μας. Οι σημαντικότερες ανακαλύψεις νέων υλικών έχουν γίνει είτε κατά τύχη, είτε μέσω δοκιμής - απόρριψης, είτε με μικρές αλλαγές σε υπάρχουσες δομές.
Αν και αυτές οι μεθοδολογίες μας έχουν πάει πολύ μακριά, οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις για νέα υλικά γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες. Καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που απασχολούν όλο τον κόσμο, από πανδημίες μέχρι την κλιματική αλλαγή, η αναγκαιότητα για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων υλικών και φαρμάκων με ταχύτερους ρυθμούς από τη μοριακή κλίμακα μέχρι το μακροσκοπικό μέγεθος ενός τελικού προϊόντος, γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη.

Η δωρεάν έκδοση της πλατφόρμας MoIGX έχει εκπαιδευτεί με μια βάση δεδομένων της εταιρείας, ωστόσο, η επαγγελματική έκδοση θα ξεκλειδώνει πολλές δυνατότητες για τις ενδιαφερόμενες βιομηχανίες, όπως η χρήση διαφορετικών πηγών δεδομένων, custom μοντέλα, εξαγωγή αποτελεσμάτων κλπ.

About Freegr network

Από το Blogger.