athens

Αυξάνονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις startups

 


Τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης όπου η Ελλάδα απώλεσε πάνω από το 20% του ΑΕΠ της, αρκετές έρευνες υπογράμμιζαν ότι οι επενδυτές παγκοσμίως εξέφραζαν δυσπιστία σε κάθε προσπάθεια με ελληνική «σφραγίδα». Από την παραπάνω εξίσωση όμως, φάνηκε να εξαιρείται η ελληνική καινοτομία με το ελληνικό startup οικοσύστημα να επιτυγχάνει όχι μόνο να αναπτυχθεί αλλά και να ωριμάσει την προηγούμενη δεκαετία. Το μέλλον της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μάλιστα προδιαγράφεται ακόμη καλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι τόσο τα κίνητρα για επενδυτές όσο και τα επενδυτικά εργαλεία για startups πολλαπλασιάζονται.

Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, η ιδιωτική πρωτοβουλία ενισχύεται κι από κρατικές παρεμβάσεις (μητρώο για νεοφυείς επιχειρήσεις, κέντρα καινοτομίας, ταμείο Φαιστός και πολλά άλλα) με στόχο οι ελληνικές καινοτόμες ιδέες να αναδειχτούν εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.  Σε αυτό θα συμβάλλει και η κάλυψη των κενών που παρατηρείτο μέχρι χθες στα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαν διαθέσιμα οι νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Η πρώτη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση αφορά τις εφαρμογές και τις ιδέες που βρίσκονται σε πολύ αρχικά στάδια και ακούει στο όνομα «AccelerateΤΤ». Ο λόγος για το νέο ειδικό ταμείο ύψους 60 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης κι αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του μέσα στο Μάρτιο. 

Στόχος του «AccelerateΤΤ» είναι παρέχει επενδύσεις ένα βήμα πριν τις επενδύσεις σποράς (seed investments), δηλαδή ακόμη και στα πολύ αρχικά στάδια της επιχειρηματικής προσπάθειας όπου το προϊόν των επιχειρήσεων δεν έχει λανσαριστεί στην αγορά, κάτι που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να καλύψουν τα funds που δραστηριοποιούνται στο «παράθυρο καινοτομίας» του Equifund. Πέρα βέβαια από τη χρηματοδότηση θα παρέχονται και υπηρεσίες υποστήριξης και καθοδήγηση στις ομάδες/επιχειρήσεις για την ανάπτυξή τους. 

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και εφαρμογών από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στην αγορά και θα δοθεί η δυνατότητα στις νεοφυείς επιχειρήσεις τέτοιου τύπου να φτάσουν στο επιθυμητό στάδιο για να αναζητήσουν επιπλέον χρηματοδότηση από άλλες πηγές. 

Να σημειωθεί ότι το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιούν τα funds του «AccelerateTT» αναμένεται να διευκρινιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες όπου θα δημοσιευτεί η σχετική προκήρυξη από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) που θα «τρέξει» το πρόγραμμα.

Ώθηση στους επιχειρηματικούς αγγέλους

Πέρα από το Accelerate TT στα σκαριά βρίσκεται κι ένα ακόμα ταμείο που εκτιμάται ότι θα αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο ανάπτυξης. Ο λόγος για το Ταμείο Συνεπενδύσεων με «Επιχειρηματικούς Αγγέλους».

Η έναρξη του νέου fund αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, αφότου στελεχωθεί η ομάδα του Ταμείου Συνεπενδύσεων – η οποία δρομολογείται αυτό το διάστημα.

Στόχος και εδώ είναι να διατεθούν κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ και πλέον για την υποστήριξη κι ωρίμανση εταιρειών, ώστε να μπορέσουν να αναζητήσουν πρόσθετα κεφάλαια από Venture Capital funds και θεσμικούς επενδυτές.

Στο «φουλ οι μηχανές» για το Ταμείο Φαιστός 

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει την επενδυτική του δραστηριότητα και το Ταμείο Φαιστός, το οποίο θα ενισχύσει επιχειρήσεις που θα οικοδομήσουν ένα οικοσύστημα εφαρμογών γύρω από την πέμπτη γενιά δικτύων (5G). 

Αυτή την περίοδο το Ταμείο ολοκληρώνει την στελέχωση της ομάδας του και ετοιμάζονται τα γραφεία στο Μαρούσι όπου και θα ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Παράλληλα η διοικητικό ομάδα, με πρόεδρο τον Γιώργο Πολυχρονόπουλο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Αντώνη Τζωρτζακάκη, βρίσκεται σε αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών ώστε να αυξήσει το αρχικό κεφάλαιο ύψους 93 εκατ. ευρώ που αποκόμισε από την δημοπρασία των συχνοτήτων για το 5G. 

Στόχος όπως διευκρινίζουν τα στελέχη του είναι να αποτελέσει μια δύναμη πυρός για επιχειρήσεις, νεοφυείς και μη, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, βασισμένων σε υποδομές δικτύων πέμπτης γενιάς (5G).

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εταιρείες στις οποίες θα επενδύσει το fund θα έχουν πρόσβαση και στις συχνότητες του 5G (στα 700 MHz, 3,5 GHz και 26 GHz) που έχουν παραμείνει στο Δημόσιο για τη δοκιμαστική λειτουργία εφαρμογών. insidergr

About Freegr network

Από το Blogger.