athens

Αυξάνονται και πληθαίνουν οι startups του Elevate Greece

 


Όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις εντάσσονται στο σχετικό Εθνικό Μητρώο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με την ονομασία Elevate Greece. 

Πλέον ο αριθμός των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στο μητρώο, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του στα μέσα Οκτωβρίου του 2020, φτάνει τις 213, αφού σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιου Κυριαζή η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια στο σχετικό μητρώο εγγράφηκαν επί πλέον 31 επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα.

Οι 12 εξ αυτών εντάχθηκαν με την διαδικασίας fast track, ήτοι άνευ αξιολόγησης, διότι πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 4 και 5 της σχετικής ΚΥΑ, ενώ οι 19 εντάχθηκαν κατόπιν αξιολόγησή τους ως προς την πλήρωση και των δύο βασικών κριτηρίων. Να θυμίσουμε ότι τα δύο απαραίτητα κριτήρια είναι να έχουν μια καινοτόμα δραστηριότητα και δεύτερον να έχουν προοπτικές ανάπτυξης τόσο στην ελληνική όσο και στις διεθνείς αγορές. 

H «ακτινογραφία» των ελληνικών startup 

Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά που εμφανίζει η σελίδα του Elevate Greece, τα οποία να σημειώσουμε ότι δεν περιλαμβάνουν τις τελευταίες 31 startup που εντάχθηκαν στο μητρώο, έχουν κατατεθεί 526 ολοκληρωμένες αιτήσεις από τις οποίες 263 έχουν εξεταστεί και εκκρεμούν να εξεταστούν ακόμα 263.

Εξ αυτών 79 αιτήσεις έχουν υποβληθεί με τη διαδικασία «fast track» ενώ 448 προχωρούν με τυπική αξιολόγηση. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του Elevate Greece είναι ΙΚΕ (84%), ενώ 6% είναι ΕΠΕ και 10% Ανώνυμες Εταιρείες.  

Όσο για το που εδράζονται οι επιχειρήσεις αυτές, η πλειονότητα των startups (87%) έχει έδρα στην Ελλάδα, το 6% έχει έδρα στο εξωτερικό με υποκατάστημα στη χώρα μας, ενώ ένα ακόμα 6% έχει έδρα στο εξωτερικό και διατηρεί θυγατρική στη χώρα μας.

H γεωγραφική κατανομή των startups 

Όπως ήταν αναμενόμενο η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο Elevate Greece βρίσκονται στην Αττική, 348 αιτήσεις, οι 58 εκ των οποίων πραγματοποιούνται με διαδικασίες fast track. Ο αμέσως επόμενος μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων προέρχεται από την Κεντρική Μακεδονία με 76 αιτήσεις, οι οχτώ εκ των οποίων με fast track διαδικασίες.   

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο μητρώο 5 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 25 άτομα καμία εκ των οποίων καμία δεν πραγματοποιείται με διαδικασίες fast track. Στη Δυτική Μακεδονία οι επιχειρήσεις είναι 2, απασχολώντας συνολικά 26 άτομα προσωπικό. Στην Ήπειρο έξι επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 36 άτομα έχουν κάνει αίτηση, δύο εκ των οποίων με διαδικασίες fast track. Στη Θεσσαλία 10 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν110 άτομα προσωπικό, τρεις εκ των οποίων με διαδικασίες ενώ στη Στερεά Ελλάδα, 16 επιχειρήσεις (μια με fast track) που απασχολούν 32 άτομα.

Στη Δυτική Ελλάδα, οι επιχειρήσεις έφτασαν τις 15 και απασχολούν 180 άτομα προσωπικό, ενώ στην Πελοπόννησο από μια επιχείρηση που ήταν στις αρχές του 2021 πλέον έχουν αιτηθεί 7 οι οποίες απασχολούν 63 άτομα προσωπικό.

Τέλος στο Νότιο Αιγαίο 6 επιχειρήσεις με 60 άτομα προσωπικό και στο Βόρειο Αιγαίο 4 επιχειρήσεις με 32 άτομα προσωπικό.

Έντονη δραστηριότητα καταγράφεται στην Κρήτη, περιφέρεια από την οποία έχουν καταβληθεί 29 αιτήσεις startups -5 εκ των οποίων με διαδικασίες fast track, οι οποίες απασχολούν 116 άτομα προσωπικό. 

About Freegr network

Από το Blogger.