freegr

«Φλερτάρει» με τους ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα


 
Πάνε πάνω από 20 χρόνια όταν οι συγγραφείς του βιβλίου «Digital Nomands», Tsugio Makimoto και David Manners, εισήγαγαν τον όρο «ψηφιακός νομάς». Παρότι όμως το ρεύμα των ψηφιακών νομάδων δεν είναι καινούριο, η πανδημία λειτούργησε και σε αυτή την περίπτωση καταλυτικά δημιουργώντας ένα νέο σημείο αφετηρίας. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν οι συνθήκες επανέλθουν στα μέχρι χθες φυσιολογικά επίπεδα,  ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων αναμένεται να πολλαπλασιαστεί. Κι όπως όλα δείχνουν η χώρα μας θα διεκδικήσει μερίδιο από όσους αποφασίσουν να «εργάζονται εν κινήσει». 

Το γεγονός ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει αυτό το πολύτιμο asset που ακούει στο όνομα ψηφιακοί νομάδες επιβεβαιώνει το τελευταίο διάστημα πλήθος υπουργών και φορέων. Μεταξύ αυτών κι όσοι συμμετείχαν την προηγούμενη εβδομάδα στην ψηφιακή εκδήλωση «Greece: Competing for Global Talent» που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο λόγος δε που συμβαίνει αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, είναι αν η χώρα μας τα καταφέρει το όφελος θα είναι μεγάλο. Βάσει των στοιχείων του ΜΙΤ, αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά, και αυτοί παρέμεναν εδώ για 6 μήνες, το όφελος της  θα μπορούσε να φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Προ της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη υπήρχαν παγκοσμίως 4 εκατ. ψηφιακοί νομάδες παγκοσμίως. Η ψηφιοποίηση όμως που φέρνει η υγειονομική κρίση και το υβριδικό μοντέλο εργασίας που θα σύμφωνα με έρευνες εκτιμάται ότι θα καθιερωθεί με το πέρας της, μπορεί να εκτινάξει τον αριθμό αυτό στο 1 δισ. ανθρώπους μέχρι το 2035. Κάτι δηλαδή σαν σχεδόν όλη η Κίνα να «εργάζεται εν κινήσει». 

Πρωτοβουλίες και κίνητρα 

Για να διεκδικήσει η χώρα μας αυτό τον τύπο εργαζομένων ήδη προσπαθεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε από το ψηφιακό βήμα της ίδιας εκδήλωσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, το κράτος επεξεργάζεται λύση -άμεση, λειτουργική και ψηφιοποιημένη, για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων. 

Μέρος αυτής της ολοκληρωμένης διαδικασίας για την προσέλκυση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, αποτελεί η business visa. Μια visa που αφορά τον επαγγελματικό χώρο και τους ανθρώπους που θέλουν να καλέσουν επιχειρηματίες από άλλες πλευρές του κόσμου με σκοπό να αναπτύξουν εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις η τροπολογία για την θεσμοθέτηση της οποίας έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.  Στόχος αυτής είναι να καταργήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών και η εξέταση των αιτήσεων να  ολοκληρώνεται εντός εντός 15 ημερών.

Παράλληλα προωθείται και η θέσπιση άδειας διαμονής ειδικού σκοπού, «μια ψηφιακή βίζα», όπως χαρακτηρίζεται η οποία όπως έχει διευκρινίσει στο παρελθόν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης «θα συνδυαστεί και με φορολογικές διευκολύνσεις ώστε να διαμορφώσει ένα οργανωμένο και ταυτόχρονα θελκτικό περιβάλλον για τη μαζική έλευση ανθρώπων που επιλέγουν την τεχνολογικά προηγμένη αυτή μορφή εργασίας». πιο μόνιμες επενδύσεις».

Βήματα μάλιστα έχουν γίνει και προς αυτή την κατεύθυνση. Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος 4646/2019 εισήγαγε στη χώρα μας τον θεσμό του “διαμένοντος μη κατοίκου” (Non-Dom). Στόχος η προσέλκυση αλλοδαπών φορολογικών κατοίκων που πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης που προβλέπει την καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 για το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους για 15 χρόνια.

Αντίστοιχα ο νόμος 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος και σε συνταξιούχους του εξωτερικού που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας. Τα εισοδήματα των συνταξιούχων του εξωτερικού θα φορολογούνται με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος τους που προκύπτει στην αλλοδαπή.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών απευθύνει πρόσκληση και στους εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιστήμονες που κατοικούν στο εξωτερικό να μετακομίσουν στην Ελλάδα. Όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην χώρα μας για επτά χρόνια θα πληρώνουν μειωμένο κατά 50% φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενώ απαλλάσσονται από το τεκμήριο της κατοικίας ή του επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης.

Τι αναζητούν οι ψηφιακοί νομάδες

Ωστόσο το σύνθημα «Ελάτε στην Ελλάδα για τον ήλιο, μείνετε για τη φορολογία και την τεχνολογία», το οποίο ανέφερε o Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, ίσως να μην είναι αρκετό. Η χώρα μας να πρέπει να κάνει πρόσθετες κινήσεις τόσο για την διαφήμιση του τρόπου ζωής της – η οποία υπερτερεί εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – όσο και για την βελτίωση των υποδομών – που θεωρούνται προαπαιτούμενο για την επιλογή των digital nomads. 

Ειδικά σε ένα περιβάλλον που ανταγωνισμός για την προσέλκυσή τους αυξάνει εκθετικά, όσο οι digital nomads εξελίσσονται σε μια γρήγορα αναπτυσσόμενη, επικερδή αγορά, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες κι οικονομίες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ένας στους έξι digital nomads κερδίζει περισσότερα από 75.000 δολάρια ετησίως.

Μπορεί ο καιρός να παίζει έναν κάποιο ρόλο στην επιλογή των χωρών, ωστόσο δεν είναι το μόνο κριτήριο όπως έχουν αποδείξει διάφορες έρευνες. 

Η κοινότητα των ψηφιακών νομάδων αξιολογεί πολλαπλά κριτήρια, για να επιλέξει μια χώρα προορισμού. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το ύψος των ενοικίων, η ποιότητα, το κόστος και η ταχύτητα του Ίντερνετ, οι λογαριασμοί υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το σύστημα υγείας, η κίνηση στους δρόμους, η διασκέδαση, καθώς και το πόσοι άλλοι έχουν επιλέξει να εργάζονται εν κινήσει από τη χώρα αυτή. 

Το παραπάνω επιβεβαίωσε και ο David Williams, Co-Founder και CEO της Nomadx ο οποίος συμμετείχε στο φόρουμ. «Η Ελλάδα είναι ένας πασίγνωστος τουριστικός προορισμός, όμως μπορεί να γίνει και ένας δυνατός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες, εξασφαλίζοντας σε αυτούς τους εργαζομένους γρήγορο internet και προσιτά ενοίκια με μεσοπρόθεσμη διαμονή, κίνητρα από την πολιτεία ώστε να διευκολυνθεί κάποιος επαγγελματίας να εργαστεί από απόσταση και μία ισχυρή κοινότητα επαγγελματιών τεχνολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό 

Μέχρι σήμερα η χώρα μας «σκοράρει» χαμηλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό με την πανδημία να αποτρέπει να φανούν έστω και τα πρώτα βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. 

Για την ακρίβεια σύμφωνα με το nomalist.com, τον Φεβρουάριο του 2021 η Αθήνα βρίσκεται στην 210η θέση -μεταξύ 1.345 πόλεων παγκοσμίως. Στους καλύτερους προορισμούς για ψηφιακούς εργαζόμενους συγκαταλέγονται η πορτογαλική Λισαβόνα, το Κανγκού στο Μπαλί το Βερολίνο. Ακολουθούν πιο εξωτικοί προορισμοί όπως η Πλάγια ντελ Κάρμεν στο Μεξικό, η ίδια η πόλη του Μεξικό, η Μπανγκόκ και η Τενερίφη. 

Αντίστοιχα σύμφωνα με τον δείκτη Digital Nomad Index της βρετανικής εταιρείας Circleloop, που αξιολογεί 85 χώρες με βάση την ελκυστικότητά στις στη φιλοξενία «ψηφιακών μεταναστών», η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 50η θέση για το 2020. Σε αυτή τη λίστα για την κατάταξη των χωρών λαμβάνονται υπόψη η ταχύτητα σύνδεσης στο Ίντερνετ, η ταχύτητα mobile internet, το κόστος σύνδεσης στο Διαδίκτυο, το ενοίκιο, ο δείκτης Ευτυχίας, το ποσοστό άλλων digital nomads και ο αριθμός αναζητήσεων θέσεων εργασίας εξ’ αποστάσεως, κάτι στο οποίο θα πρέπει σίγουρα να γίνουν κινήσεις. Εδώ στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Καναδάς, ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και την τριάδα κλείνει η Ρουμανία. Ακολουθούν η Σουηδία, η Δανία και η Γαλλία.

Τέλος, βάσει της πλατφόρμας internations.org, η χώρα μας για το 2020 βρέθηκε στην 45η  θέση της γενικής κατάταξης, με την Αθήνα να καταλαμβάνει την 50η θέση της σχετικής λίστας μεταξύ των πόλεων. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Βαλένθια, Αλικάντε, Λισαβόνα, Παναμάς, και Σιγκαπούρη. insidergr

About Freegr network

Από το Blogger.